Transportul în comun cu autobuzul şi cu maxi-taxi, în municipiul Suceava, ar urma să se scumpească la doi lei/călătorie, de la 1 octombrie, conform unei solicitări venite din partea TPL (Transport Public Local), care va fi supusă aprobării Consiliului Local în şedinţa de joi. Majorarea de preţ de 14%, cerută de TPL, este motivată atât de majorarea TVA de la 19% la 24%, costurile suplimentare pe care le-a generat această majorare la toate achiziţiile pe care le face societatea, creşterea preţului carburanţilor şi scăderea puterii de cumpărare a leului.
Cu toate acestea, primarul Ion Lungu spune că sucevenii nu vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru a circula cu mijloacele de transport în comun, pentru că va propune ca diferenţa de cost să fie suportată din bugetul local.
“Anul acesta nu va creşte preţul biletelor şi abonamentelor TPL, deşi există solicitări în acest sens, iar motivaţiile prezentate sunt întemeiate. Voi propune ca pe anul în curs pierderile pe care le are TPL să fie suportate de municipalitate, din bugetul local”, a spus primarul Ion Lungu, care vrea ca prin această măsură să protejeze atât interesele cetăţenilor, cât şi pe cele ale TPL.
Pierderi lunare de 40.000 de lei, generate numai din majorarea TVA
În prezent, societatea de transport public local merge în pierdere, din cauza pierderilor generate de majorarea TVA şi de creşterea preţurilor la achiziţia carburantului, utilităţilor şi pieselor de schimb, iar dacă această situaţie ar fi menţinută, TPL riscă să devină falimentară, precum fostul TPS (Transport Public Suceava).
Tocmai de aceea, majorarea de preţ cerută de TPL, de la 1,5 lei la doi lei la bilete şi de la 50 de lei la 60 de lei la abonamente, ar putea fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2011.
“Preţul unei călătorii a rămas acelaşi din septembrie 2008, în ciuda faptului că inflaţia e mai mare, că preţul carburanţilor a crescut cu peste 30%, că preţul utilităţilor a crescut, la fel ca şi preţul pieselor de schimb la maşini. Majorarea TVA-ului a fost o lovitură puternică şi pentru noi, pentru că lunar plătim cu 5% mai mult la stat, fără să încasăm nimic. Pierderile noastre sunt de aproximativ 40.000 de lei lunar numai din diferenţa de TVA pe care o plătim”, a declarat administratorul unic al TPL, Darie Romaniuc.
Preţul actual al unei călătorii cu autobuzul sau cu microbuzele de maxi-taxi ale TPL, de 1,5 lei, include TVA de numai 19%, diferenţa de până la 24% fiind o gaură care se adânceşte zilnic în bugetul societăţii de transport public local.
(28 sep 2010, 13:35:39