Peste 2.000 de voluntari, majoritatea adolescenţi şi copii, au participat, sâmbătă, la campania de curăţenie "Let’s Do It, Romania!", deşi iniţial numărul celor înscrişi era de aproximativ 300.
1.935 de adolescenţi şi copii şi 70 de adulţi s-au trezit sâmbătă dimineaţă la ora 6 pentru a participa, de la ora 8.00 până la ora 15.00, la cel mai mare proiect de curăţenie iniţiat la nivel internaţional şi care în data de 25 septembrie s-a derulat şi în România. Adulţii care au participat au fost majoritar profesori şi educatori, voluntari de la „Salvaţi copiii”, LIONS, dar şi o profesoară din SUA, voluntar din Peace Corps în România pentru 15 luni, care a aflat de acţiunea de sâmbătă de la televizor şi a dorit să participe.
Echipele de voluntari strânse la ora 7.00 la Iulius Mall Suceava şi-au stabilit traseele şi au plecat rapid pe teren să strângă deşeurile din parcuri şi de pe malurile râurilor, în arealele naturale din Suceava - Şipote şi Zamca, Putna, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Marginea, Rădăuţi, Preuteşti, Mălini, Ilişeşti, Adâncata, Salcea, Doroteia, Frasin, Solca, Stulpicani, Păltinoasa etc. Înarmaţi cu saci şi mănuşi, tinerii au trecut la treabă şi în câteva ore au umplut cu gunoaie 4.717 saci: doze de aluminiu, pet-uri, haine şi încălţăminte, scutece folosite, hârtii, mucuri de ţigări şi tot ce le mai trece oamenilor prin cap să arunce în spaţiile care în ţările civilizate sunt folosite pentru plimbare şi recreere.
Mulţi elevi au venit în ziua lor liberă, fără profesori şi fără să-i cheme nimeni
În parcul Şipote a fost repartizată o echipă formată din elevi din clasele VIII-XII de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Melody, voluntara din SUA. Nu i-a chemat nimeni, ei au aflat despre "Let’s Do It, Romania!" şi s-au înscris în proiect. Ne-au spus că s-au constituit de mai multă vreme într-o echipă de voluntari care participă la toate acţiunile civice despre care află. S-au arătat dezamăgiţi că nu au venit mai mulţi adulţi în campania de curăţenie, dar asta nu le-a scăzut entuziasmul şi încrederea că în timp mentalitatea sucevenilor se va schimba. Nu câştigă din acţiunile lor de voluntariat nici bani, nici note, nici diplome. Coordonatorul echipei de la Şipote a fost Alex Coca, elev în clasa a XI-a, care şi-a îndeplinit foarte serios rolul de căpitan. Politicos, le-a recomandat coechipierilor să vorbească în engleză pentru a o integra rapid şi pe Melody, aceasta din urmă fiind cucerită de modul de a fi al copiilor din România. Cătălina, Andra, Sabina, Cipriana, Tudor şi toţi ceilalţi adolescenţi care au fost sâmbătă la Şipote au demonstrat că le pasă de oraşul lor, de ţara în care trăiesc şi sunt dispuşi să se implice cu seriozitate pentru a avea o Românie curată.
După încheierea acţiunii, unii dintre participanţi şi-au transmis opiniile către organizatori, iar aceştia, prin managerul PR Oana Olariu, ni le-au pus la dispoziţie.
De exemplu, coordonatorul echipei de la Marginea, Anamaria Gavril, spune: "Am adunat gunoaie de-a lungul râului Suceviţa, spre Suceviţa, parcurgând o distanţă de aproximativ 3-4 km, am adunat doi saci cu doze de la bere, trei saci cu materiale textile, doi saci cu sticlă şi restul de saci au fost umpluţi cu material plastic (pet-uri, capace, pungi, nailoane etc.). Am dat o mâna de ajutor şi ne-am implicat în acest proiect deoarece credem cu adevărat că noile generaţii trebuie să fie altfel decât au fost părinţii şi bunicii lor, deoarece numai atunci când vom conştientiza răul pe care îl facem naturii ne vom gândi de două ori înainte să aruncăm pe jos mizerie. Este important să implicăm copiii în astfel de proiecte pentru că ei sunt cei care se vor bucura în viitor de beneficiile naturii, ei sunt cei care merită să trăiască într-o lume mai curată şi mai bună. Poate astăzi nu am reuşit să mutăm munţii din loc, aşa cum ne-am fi dorit, dar viitorul se construieşte cu răbdare şi suntem siguri că încetul cu încetul mentalitatea oamenilor se va schimba".
Cel mai tânăr participant la acţiune are numai 3 ani
Coordonatorul echipei de cercetaşi din Suceava, care au fost la Putna, Adriana Grădinariu, transmite şi ea un mesaj: "Salut! M-am gândit să scriu câteva rânduri astăzi, chiar dacă sunt obosită, pentru că acţiunea de azi chiar mi-a plăcut şi am un sentiment plăcut faţă de ceea ce s-a realizat. Am fost impresionată de felul cum s-a purtat primarul din Putna cu noi şi voluntarii de la ONG, de modul cum a fost organizată toată acţiunea şi de maniera în care au reacţionat copiii. Am să-ţi scriu câteva dintre replicile lor: <Păcat că o zonă aşa de frumoasă nu e iubită de români>, <E greu să strângi gunoaie, dar mai ales greţos. Cei care au aruncat aceste haine mai bine le dădeau de pomană sau le puneau pe foc>, < Sunt copiii din Putna? Ei de ce nu au participat la acţiune? Era frumos ca ei să facă acest lucru, iar noi doar să-i ajutăm>, < Bucuroşi că am fost răsplătiţi pentru munca noastră cu cornuri şi cu vizita gratis la mănăstire>". Dintre oficialităţi şi politicieni sau alte persoane publice, efectiv la curăţenie a participat doar viceprimarul din Putna, Gheorghe Plamadă. Viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi a fost doar până la Iulius Mall pentru a se întâlni cu organizatorii. Cel mai tânăr participant la "Let’s Do It, Romania!" în Suceava are doar 3 ani.
(27 sep 2010, 16:46:16