Conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost nevoită să facă un credit bancar de trei milioane de lei pentru a finaliza o serie de investiţii începute şi care nu mai puteau fi menţinute în stadiul de conservare.
„Am deschis linia de credit ca să finalizăm lucrările de extindere la sala de sport şi cele de la Centrul de educaţie permanentă de la Vatra Dornei”, a declarat rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, profesorul universitar doctor inginer Adrian Graur. Acesta a precizat că cele două obiective nu mai puteau fi menţinute în stare de conservare şi s-a impus deschiderea liniei de credit pentru obţinerea banilor necesari, întrucât fondurile alocate de către Ministerul Educaţiei sunt extrem de mici.
13 milioane de lei, bugetul de anul trecut
Dacă la începutul anului universitar trecut, USV Suceava avea un buget alocat de 13 milioane de lei, pentru anul nou care va începe au fost alocaţi pe hârtie 5,9 milioane de lei, iar din aceşti bani, în conturile Universităţii Suceava au mai intrat doar 1,9 milioane de lei. „Patru milioane de lei s-au pierdut, deşi au fost alocaţi pe hârtie, nu i-am mai primit”, a mai spus rectorul Adrian Graur.
Din lipsă de fonduri, universitatea suceveană a fost nevoită să abandoneze sau să amâne reabilitarea unor obiective, precum Baza Experimentală de la Gălăneşti, reabilitarea corpului istoric al instituţiei şi sistematizarea pe verticală a Campusului 1.
„Pentru reabilitarea corpului istoric sunt necesare 12 milioane de lei, în timp ce pentru sistematizarea pe verticală a campusului avem nevoi de 20 de milioane de lei, dar în modul în care se face finanţarea, nu ştiu când vom mai apuca să-i avem”, a mai spus Graur.
USV dă startul licitaţiei la studiul de fezabilitate pentru Campusul 2
În ceea ce priveşte lucrările de la Campusul 2 al Universităţii, rectorul Adrian Graur a declarat că „vom reuşi să lansăm licitaţia pentru studiul de fezabilitate. Nu ştiu câţi ofertanţi vom avea. Studiul ajunge la 500 de mii de euro, însă ne permitem să-l lansăm cu 200 de mii de euro, şi aceştia din venituri exclusiv proprii”.
Potrivit rectorului Adrian Graur, Universitatea „Ştefan cel Mare” este singurul mijloc prin care comunitatea locală progresează. „Vă daţi seama cum ar fi dacă nu ar exista cei 13 mii de studenţi care să consume zilnic? Lipsa acestora s-ar răsfrânge şi în comunitate. Dacă nu se alocă bani spre universitate, e o pierdere care în timp nu ştiu cum poate fi recuperată”, a mai declarat Adrian Graur.