Nici bine nu s-a întărit asfaltul turnat pentru refacerea străzilor afectate de lucrările ISPA, că din urmă au şi început să dispară capacele de canalizare, care ajung să fie vândute la centrele de colectare a fierului vechi.
Pe străzi precum 22 Decembrie, pe care lucrările ISPA au fost finalizate recent, pericolul de a se accidenta îi pândeşte la tot pasul pe locuitori sau pe cei care se aventurează în acea zonă.
Capacele de canalizare şi cele de la gurile de scurgere a apelor pluviale au dispărut, fiind luate la rând de hoţi, care încă nu s-au chinuit să le scoată şi pe cele care sunt acoperite parţial de asfalt, ceea ce le-ar da mai mult de muncă.
În rest, pe o parte a străzii, gurile de canalizare stau descoperite, în şir, fiind un real pericol pentru cei care, evitând noroiul rămas pe trotuare după lucrările ISPA, aleg să meargă pe marginea străzii.
“Oricând poate cădea în ele un copil care se întoarce seara de la şcoală sau un bătrân cu vederea slăbită. Poate să fie omul treaz şi tot să nu vadă la timp groapa descoperită”, spune Mihai Gherasim, locatarul unei case din jurul căreia toate capacele de canal au dispărut.
Ca să-i avertizeze cât de cât pe trecători, şi nu doar pe ei, pentru că şi destule maşini au căzut cu roţile în canalele destupate, locuitorii din zonă au pus crengi uscate în găurile căscate în asfalt, iar uneori au pus şi câte o bucată de material în vârful lor, ca un semnal de alarmă.
În faţa unei case, gura de canalizare descoperită se cască ameninţător chiar în dreptul intrării pe poartă, încât orice pas greşit poate avea consecinţe nefaste.
Lungu vrea ca vinovaţii să fie băgaţi la puşcărie
Reprezentanţii firmei Pfeiffer au semnalat aceste probleme municipalităţii sucevene, solicitând ca zonele cu probleme să fie patrulate de Poliţie.
“Eu înţeleg că oamenii au necazuri, că au posibilităţi financiare reduse, dar mi se pare un act lipsit total de bun-simţ. Furtul capacelor de canalizare e un gest total iresponsabil, al unor oameni smintiţi. Trebuie să băgăm vreo doi în puşcărie să se înveţe minte şi să-i descurajăm”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a cerut sprijin din partea Poliţiei Municipiului.
“Din păcate este o realitate cruntă, avem poliţişti comunitari destul de puţini, mai ales că am fost nevoiţi să reducem 70 de posturi la Poliţia Comunitară. Suceava este un oraş întins, cu cartiere ceva mai izolate, iar noi nu avem suficienţi oameni să facem patrule care să ajungă şi în aceste zone mărginaşe. Am trasat sarcină Poliţiei Comunitare, am solicitat sprijinul Poliţiei Municipale şi Jandarmeriei, pentru că singuri nu putem să-i prindem pe aceşti demenţi care fură capace de canalizare după ce strada este făcută cu eforturi deosebite”, a adăugat Lungu.
Zilnic, capacele de canalizare dispar de pe străzile Sucevei, fiind vândute pe mai nimica la centrele de colectare a fierului vechi, fără ca vreun vinovat să răspundă de pericolul pe care îl reprezintă capcanele stradale care rămân în urma furturilor lor. Numai de pe strada 22 Decembrie au dispărut 16 capace de canalizare, la nici o lună după ce au fost montate, iar restul vor dispărea curând, în căruţele celor care spun că adună fier vechi străbătând zi şi noapte municipiul Suceava, în căutare de chilipiruri.
(22 sep 2010, 13:49:30
Cum ii prinzi?... foarte simplu: faci controale la carutile cu care se deplaseaza. Sau pur si simplu nu le lasi sa intre in municipiu.