Numărul de pensionari din judeţul Suceava îl depăşeşte net pe cel al angajaţilor. Potrivit datelor de la sfârşitul lunii iunie ale Institutului Naţional de Statistică, Suceava ocupă locul cinci la nivel naţional în topul judeţelor în care numărul pensionarilor este cu mult peste cel al angajaţilor. Din datele INS rezultă faptul că, la sfârşitul lunii iunie a.c., în judeţul Suceava erau 145.328 de pensionari, în timp ce numărul angajaţilor era de 95.975. Rezultă că la nivelul judeţului Suceava un salariat trebuie să susţină din contribuţiile pe care le plăteşte la stat 1,5 pensionari. De remarcat faptul că Suceava stă mai bine la acest raport decât judeţele Giurgiu şi Teleorman, unde numărul de pensionari este aproape dublu faţă de cel al salariaţilor, dar şi decât judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa.
Pe de altă parte, trebuie spus că, potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Suceava, în cursul lunii august 2010, în judeţul Suceava sunt 198.926 de dosare de pensii şi indemnizaţii pentru care s-au plătit 91,78 de milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat şi alte 22,739 de milioane de lei din bugetul de stat. Dintre cele aproape 200.000 de dosare aflate în plată la Casa de Pensii Suceava, 145.212 sunt pensionari plătiţi din bugetul asigurărilor sociale de stat, 29.508 sunt pensii de agricultori, iar alte 24.206 sunt indemnizaţii acordate în baza legilor speciale.
„Legislaţia fiscală este o adevărată sarabandă de schimbări”
Secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava, Marcel Gaftoneanu, consideră că acest dezechilibru dintre numărul de pensionari şi cel al salariaţilor s-a accentuat încă din anul 2009, când au fost luate o serie de măsuri fiscale care au afectat mediul de afaceri.
„Încă din anul 2009 am avertizat că măsurile privind limitarea deductibilităţii TVA şi introducerea impozitului minim va afecta mediul de afaceri. Iar aceste măsuri s-au reflectat şi în scăderea numărului de salariaţi. Aceste două măsuri nu trebuiau luate într-o perioadă de criză. După un an de la introducerea lor la buget tot nu sunt bani, însă a scăzut şi numărul de salariaţi”, a spus Gaftoneanu.
El a adăugat că, în urma unor analize făcute de CCI Suceava, s-a constatat că în 2009, faţă de 2008, s-au înregistrat scăderi de peste 40% la o serie de indicatori, precum cifra de afaceri a firmelor sucevene, profitul brut, numărul de salariaţi şi efortul de dezvoltare al firmelor.
„Trebuie menţionat şi faptul că legislaţia fiscală este o adevărată sarabandă de schimbări. Din decembrie 2003 au fost 43 de modificări ale Codului Fiscal. Din aceasta rezultă că avem de a face cu o lipsă de predictibilitate a oricărei afaceri”, a mai spus secretarul general al CCI Suceava.
El a mai adăugat că un alt motiv pentru scăderea numărului de salariaţi ar fi şi modificarea cotei TVA în mijlocul anului fiscal. „Cred că suntem singura ţară din lume în care s-a întâmplat aşa ceva”, a subliniat Gaftoneanu.