Semnalele de alarmă trase în repetate rânduri de reprezentantul firmei Eptisa şi de cei ai ACET, în privinţa faptului că lucrările de modernizare a staţiei de tratare-epurare din lunca Sucevei nu se vor încadra în termenul limită al proiectului ISPA, s-au confirmat din nou, în urma unei vizite făcute în teren de viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc.
Acesta a mers împreună cu reprezentantul firmei Eptisa, George Alexander, să vadă care este stadiul lucrărilor executate de firma spaniolă Dytras, care a câştigat licitaţia de reabilitare şi modernizare a staţiei de epurare, în valoare de aproape 14 milioane de euro.
“Arată ca un şantier fantomă. Nu se lucrează aproape deloc. Peste tot vezi utilaje care stau înţepenite, nu sunt manevrate de oameni, gropi acoperite de apă şi doar doi –trei oameni care par să facă ceva. În ritmul asta nu au nici o şansă de a finaliza lucrările în termenul impus de contractul ISPA”, a fost concluzia viceprimarului Viorel Seredenciuc, prezentată în cadrul comandamentului de gestionare a acestui program cu finanţare europeană, ţinut la sediul Primăriei Suceava.
El a remarcat şi proasta gestionare a lucrărilor de la staţia de tratare – epurare, pornind de la proiectare până la execuţie: “În mod evident au o problemă de comunicare şi gestionare. Proiectele au fost făcute în Spania, orice problemă, cât de mică, de proiectare, trebuie trimisă acolo, să se aştepte răspunsul câte o săptămână, timp în care lucrările stagnează”.
La fel de problematice au fost şi contractele încheiate de Dytras cu diverşi subcontractori, de multe ori lucrările fiind blocate pentru că firmelor locale li se ofereau sume care nu acopereau nici valoarea lucrărilor efectuate.
“La staţia de tratare-epurare lucrurile nu merg aşa cum ar trebui. Sunt încă multe probleme neclare pe linie de proiectare, care, în loc să fie lămurite aici, sunt trimise în Spania şi de acolo se aşteaptă răspunsul. Este destul de greoi de lucrat astfel. Noi le-am recomandat să colaboreze şi cu firme locale de proiectare, să poată fi cineva prezent în teren, când apar probleme de proiectare. Rămâne să ne războim cu ei în următoarele două luni, astfel încât să putem finaliza acest proiect”, a fost concluzia primarului Ion Lungu, care a cerut ca lucrările încredinţate firmei Dytras să fie monitorizate în mod special, încât, împinşi din urmă, să realizeze cât mai multe din lucrările necesare până la finele anului.