Societatea de termoficare a Sucevei trebuie să achite aproximativ 50 de milioane de lei (500 de miliarde de lei vechi), pentru a cumpăra cărbunele necesar furnizării căldurii şi apei calde în iarna 2010 – 2011.
Primul transport de cărbune, de 25.000 de tone de huilă, achiziţionat în urma licitaţiilor organizate în vară, a ajuns deja în portul Constanţa, de unde va fi transportat către depozitele Termicii cu vagoanele CFR Marfă.
Împreună cu rezervele existente în depozitele societăţii de termoficare, adică 15.000 de tone de cărbune şi 4000 de tone de păcură, Termica poate asigura căldura necesară sucevenilor cel puţin până la finele acestui an.
În acest timp, rezervele de combustibil ar urma să fie completate cu aproape încă 100.0000 de tone de huilă, care să asigure furnizarea căldurii şi apei calde şi în lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie.
“Contractele de achiziţionare a întregii cantităţi de huilă necesare pentru funcţionarea termocentralei pe parcursul întregii ierni sunt în curs de finalizare. Problema care se pune este de a avea cu ce plăti aceste cantităţi de cărbune, pentru că în total, avem de achitat cam 500 de miliarde de lei vechi. Termica a făcut deja un credit de 100 de miliarde de lei vechi, cu care să plătim primele tranşe de cărbune furnizat, dar depindem şi de banii care ne vor fi alocaţi de la Guvern, pentru subvenţionarea combustibilului. Dar cea mai mare parte a banilor trebuie să fie asiguraţi din activitatea noastră, din încasările de la populaţie şi de contractele de furnizare a curentului electric”, a precizat directorul de marketing al SC Termica SA, Doina Oică.
Recent, primarul Ion Lungu anunţa că, în urma discuţiilor purtate la Guvern, Sucevei îi vor reveni aproape 100 de miliarde de lei vechi pentru subvenţionarea achiziţiei de cărbune, încât Termica va trebui să asigure din surse proprii alte 300 de miliarde de lei vechi.
Aprovizionarea cu cărbune a societăţii de termoficare depinde şi de refacerea liniei ferate din zona Dorneşti, cele mai mari cantităţi de huilă urmând să fie aduse din Rusia şi Ucraina.