De patru luni de zile, un tânăr din Suceava nu şi-a mai văzut maşina, o autoutilitară VW de transport persoane. Aceasta nu i-a fost furată, ci pur şi simplu confiscată de cel care a fost implicat într-o tamponare şi care, nemulţumit că nu primeşte despăgubirile dorite, refuză să dea înapoi maşina proprietarului. Dacă mai adăugăm că cel care deţine ilegal maşina este poliţist, iar până acum nu a păţit nimic, avem imaginea întreagă a unui abuz de mari proporţii.
Toată povestea din acest caz începe pe 10 mai a.c., când suceveanul Valeriu Ioan Nistor, aflat la volanul unei maşini VW Transporter pe bulevardul George Enescu din Suceava, în apropiere de casă, s-a izbit într-un autoturism Dacia Solenza, parcat la marginea drumului, proprietatea agentului Marian Clim, poliţist la Serviciul de Investigare a Fraudelor.
În cauză a fost vorba de o tamponare, şoferul autoutilitarei fiind amendat şi primind şapte puncte de penalizare. Aşa cum se întâmplă în fiecare caz de acest gen, păgubitul, în speţă agentul de poliţie, trebuia să-şi repare maşina cu asigurarea celui vinovat.
Dacia Solenza implicată în accident a fost dusă, la dorinţa expresă a familiei Clim, la Darex Auto. Din calculele făcute de reprezentanţii firmei Darex a rezultat că pentru repararea maşinii este nevoie de suma de 9.852 de lei, însă reprezentanţii societăţii de asigurări au ajuns la concluzia că suma este mult prea mare. Aceştia din urmă au venit cu alternative privind locul unde să fie reparată maşina Solenza, cu un preţ mult mai mic, însă poliţistul nu a acceptat nici o altă variantă.
Plăteşte pentru buna-credinţă de care a dat dovadă
Pe 14 mai a.c., Valeriu Ioan Nistor a acceptat să-i împrumute maşina VW poliţistului, pentru un sfârşit de săptămână, în baza unei înţelegeri verbale.
„Discutând amiabil cu domnul Clim, am ajuns la concluzia că tot ceea ce pot să fac omeneşte este să-i împrumut maşina mea şi a fratelui meu, VW Transporter, cea implicată în accident, pentru ca el şi soţia să aibă cu ce-şi rezolva o serie de probleme la sfârşit de săptămână”, a relatat Nistor cum s-au petrecut lucrurile la acea vreme, el luând această decizie pentru că poliţistul îi este vecin de bloc şi a considerat că trebuie să-l ajute având în vedere că i-a provocat o pagubă.
Ancheta împotriva poliţistului bate pasul pe loc
De aici încolo povestea capătă aspecte halucinante. Marian Clim a refuzat să mai dea înapoi maşina, anunţându-l pe Valeriu Ioan Nistor şi pe fratele său, Ovidiu Nistor, proprietarul maşinii, că o returnează numai după ce aceştia îi achită costul necesar reparaţiei propriei maşini. Cu alte cuvinte, un abuz în toată regula, problema reparării maşinii fiind exclusiv între păgubit şi societatea de asigurare, conform legilor din România.
Proprietarul maşinii a depus o plângere care a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Pe 24 iunie, acesta a fost înştiinţat că în urma plângerii s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări faţă de agentul de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolul 213 Cod Penal (abuz de încredere). Atât şi nimic concret încă, omul legii fiind bine mersi şi refuzând deja de patru luni să dea înapoi un bun către proprietar.
„Este incredibil ce se întâmplă, procurorul de caz la care am fost în audienţă mi-a spus că nu poate face mare lucru şi ar fi bine să înaintez împotriva poliţistului un proces pe cale civilă. Cu dreptatea în mână nu pot face nimic”, s-a plâns Ovidiu Nistor, proprietarul microbuzului.
Nu mai ştie nimic de VW
El a relatat cum, la început, poliţistul şi soţia sa i-au spus lui şi fratelui său că vor vedea maşina numai după ce vor plăti reparaţiile Daciei, după care aceştia nu au mai dat nici un semn că ar vrea să dea înapoi maşina.
„De patru luni de zile nu mi-am mai văzut maşina. O ţine ascunsă undeva în Mitocu Dragomirnei, din ce ştiu eu. Cineva spune că a şi văzut-o în trafic, pe la Bistriţa. Toate actele sunt la mine, asigurarea e expirată şi alta nu putea face”, a mai spus Nistor. Deşi simte că agentul este protejat din toate părţile, tânărul ştie că are dreptatea de partea sa în modul cel mai evident posibil şi de aceea este convins că mai devreme sau mai târziu omul legii va plăti pentru fapta sa. El este hotărât să obţină despăgubiri în instanţă pentru toată perioada cât nu s-a putut folosi de maşina proprietate personală.
Poliţia doar l-a atenţionat pe agent şi aşteaptă ancheta Parchetului
Nici Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava nu a făcut mare lucru împotriva agentului, deşi, neoficial, isprăvile acestuia sunt condamnate de mai toţi colegii săi.
„Colegii de la <Inspecţie Internă> au fost sesizaţi despre această situaţie pe 18 iunie şi după cercetările preliminare au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, competent să soluţioneze cauzele care vizează poliţişti. El a fost atenţionat cu privire la respectarea principiilor de care trebuie să dea dovadă un om al legii în timpul serviciului şi în timpul liber, însă mai mult de atât nu se poate face până ce procurorul nu se pronunţă asupra dosarului”, a precizat subcomisarul Alin Botezatu, din cadrul Serviciului Cabinet al IPJ Suceava.
Şefii Poliţiei spun că nu pot lua vreo măsură împotriva agentului, în primul rând pentru că eventualele infracţiuni comise de acesta pot fi stabilite doar de procuror, dar şi pentru că acesta nu a acţionat în acest litigiu în calitate de poliţist, ci în timpul liber.
După ce iniţial a dat declaraţii, recunoscând că nu înapoiază maşina până când Dacia nu-i este reparată, ulterior agentul a refuzat să mai comenteze în vreun fel atitudinea sa din acest caz.
(21 sep 2010, 11:30:54