Un aparat de ultimă generaţie, care distruge în totalitate calculii renali, a fost achiziţionat de Spitalul Particular Bethesda, care şi-a lărgit astfel gama tratamentelor pe care le oferă pacienţilor săi. Reprezentând o investiţie de 350.000 de euro, echipamentul rezolvă toată patologia rinichiului şi este unic în Moldova. Odată cu achiziţionarea lui, bolnavii suceveni au posibilitatea de a scăpa de pietrele la rinichi şi fără a se mai deplasa în diferite centre universitare.
“Am făcut un împrumut la Banca Transilvania. Chiar şi în vremurile de criză, dacă există o bună colaborarea între investitor şi finanţator, se pot face investiţii de asemenea anvergură”, a declarat dr. Ştefan Puşcaşu, managerul Spitalului Privat Bethesda.
Aparatul, inaugurat sâmbătă, în prezenţa oficialităţilor
Echipamentul care distruge calculii renali, un Devt Magna, adus la Suceava de SC Direx, a fost inaugurat sâmbătă, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a vicepreşedintelui CJ Vasile Ilie, a primarului de Suceava Ion Lungu, a senatorului Orest Onofrei, a deputatului Nelu Balan, a reprezentantului Direx, dr. Daniel Goldenberg, a medicilor care îl vor utiliza, dar şi a altor invitaţi.
”Medicina privată merge mai bine şi mai repede decât sistemul de stat”, a spus cu această ocazie preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, care şi-a exprimat speranţa că medici de renume vor veni să opereze la Bethesda, astfel încât sucevenii să-şi rezolve problemele renale pe plan local. ”Trebuie făcute eforturi pentru a întregi paleta de infrastructură medicală, în contextul descentralizării spitalelor. Avem interes să aducem finanţare la spitalele de stat şi să le modernizăm, dar nu vom fi egoişti şi vom ajuta şi mediul privat”, a adăugat Flutur.
Sistem format din ureteroscop, masă de spart pietre şi laser
La rândul său, primarul Ion Lungu a remarcat că unitatea sanitară condusă de doctorul Puşcaşu este „o oază de occident” şi a apreciat că „nu există incompatibilitate între sistemul public şi privat”.
„Ele se pot completa, acest lucru se întâmplă peste tot în lume. Deşi Bethesda e un spital privat, de câte ori au fost probleme deosebite, am avut oameni disperaţi care veneau la primărie, am apelat la doctorul Puşcaşu şi am fost ajutat”, a spus Lungu.
Echipamentul inaugurat sâmbătă are un sistem complet, format din ureteroscop, masă de spart pietre şi laser. Aparatul are posibilitatea tratării calculilor renali în proporţie de sută la sută şi este unic în Moldova prin faptul că dispune de două reflectoare, spre deosebire de celelalte (din Iaşi sau Galaţi), care au numai unul.
”Pentru localizarea calculilor renali este nevoie de două sisteme: unul radiologic, de înaltă frecvenţă, care oferă posibilitatea de a localiza exact orice tip de calcul, şi celălalt ecografic. Tratamentul durează 30-40 de minute, în funcţie de mărimea şi densitatea pietrelor”, a explicat reprezentantul Direx, dr. Goldenberg, care a ţinut să precizeze că Spitalul Bethesda se poate numi acum stone-center, având în vedere că orice pacient care intră aici iese fără calculi.
Dr. Ştefan Puşcaşu: ”Nu mă voi opri aici cu investiţiile”
Noul echipament va fi deservit de o echipă de medici, din care fac parte dr. Nicolae Dobromir, şeful secţiei Urologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, şi medicul urolog Janin Năsăudeanu, de la aceeaşi unitate sanitară.
De menţionat că, la masa de spart pietre, pacientul nu este supus anesteziei şi nici nu suferă atunci când trece sub unda de şoc. În schimb, la tratamentul prin metoda laser, bolnavul este supus unei mici intervenţii şi suportă o anestezie. Pentru acest tip de aparat, Spitalul Bethesda nu a încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, iar costul orientativ al unui tratament este de 300 de euro.
”Nu mă voi opri aici cu investiţiile. Intenţionez să achiziţionez o trusă de artroscopie, dar şi ambulanţe de tip A, B şi C, pentru transportul pacienţilor în interiorul şi în afara municipiului”, a punctat dr. Ştefan Puşcaşu, managerul de la Bethesda.
Dintr-o regretabilă eroare costul aparatului Devt Magna a fost menţionat greşit ca fiind 35.000 de euro. La sesizarea cititorilor, am operat modificarea în text, preţul corect fiind într-adevăr 350.000 de euro. Vă cerem scuze şi mulţumim pentru înţelegere.
(20 sep 2010, 12:15:37