Metoda de calcul al preţului de referinţă pentru medicamentele din sublista C, de care beneficiază bolnavii cronici, rămâne neschimbată până la 30 septembrie, a informat, ieri, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, sistemul de compensare a medicamentelor pentru această categorie de pacienţi nu se mai modifică de la 1 septembrie, aşa cum era preconizat, ci de luna viitoare. De atunci, bolnavii cronici, cum ar fi cei cu insuficienţă cardiacă cronică, bolnavi cu proteze valvulare şi vasculare, bolnavi cu stent, hepatite cronice virale B, C şi D, hepatită autoimună, ciroză hepatică, leucemii, limfoame, epilepsie, boala Parkinson, scleroză multiplă, boli psihice, demenţe, poliartrită, boli endocrine, glaucom, ar putea plăti bani grei ca să-ţi păstreze actualul tratament. Cel puţin aşa susţin surse din rândul farmaciştilor, care spun că dacă nu vor avea de unde să plătească, pacienţii vor fi nevoiţi să accepte medicamente învechite, dar oferite gratuit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Farmaciştii: „La unele produse contribuţia bolnavilor va fi foarte mare”
„Până acum, oamenii aveau acces şi la câteva medicamente mai noi, cu efecte bune, dar acest lucru s-ar putea schimba. Prin modificările care se preconizează se vrea încurajarea consumului de medicamente ieftine, care ar avea aceleaşi efecte ca şi cele scumpe”, spune o farmacistă din Suceava.
Ieri, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, a declarat că, la nivelul instituţiei pe care o reprezintă, nu se ştie deocamdată ce va presupune pentru bolnavi noul sistem de compensare.
Ea a explicat că, în intervalul 1-30 septembrie, se definitivează noua modalitate de compensare a medicamentelor din sublista C, în vigoare, şi se vor identifica produsele real disponibile pe piaţă.
„Pacienţii îşi vor primi medicamentele gratuite cu aceleaşi substanţe active, ca până acum”
Anda Sălăgean a arătat că modalitatea de compensare a medicamentelor de pe sublista C se defineşte la nivel de substanţă chimică activă (DCI) şi forme farmaceutice asimilabile plecând de la „preţul minim per unitate terapeutică”.
„Aceasta înseamnă că vom asigura compensarea medicamentelor generice aferente substanţei active, acolo unde există. Acolo unde încă nu există înregistrate generice, CNAS va plăti medicamentele originale. Deci, toţi pacienţii îşi vor primi medicamentele gratuite cu aceleaşi substanţe active, ca până acum”, a spus responsabilul de relaţiile cu presa al CAS.
Anda Sălăgean a adăugat că, totodată, „în interesul pacienţilor”, se vor pune şi bazele implementării mecanismului cost-volum-rezultat, cu scopul „eficientizării consumului de medicamente şi creşterii accesului asiguraţilor la tratament, conform indicaţiei terapeutice”.
„Urmărim finanţarea acelor terapii care îşi dovedesc, cu adevărat, eficienţa”
„Prin acest mecanism, CNAS urmăreşte să acopere, din fondurile pe care le are la dispoziţie, o parte cât mai mare din nevoia de servicii de sănătate a asiguraţilor şi să nu plătească preponderent terapii scumpe, dar nu obligatoriu singurele eficiente, pentru un număr limitat de pacienţi. Prin crearea unui parteneriat pentru sănătate cu producătorii de medicamente, urmărim finanţarea acelor terapii care îşi dovedesc, cu adevărat, eficienţa în tratarea afecţiunilor bolnavilor. În acest fel, resursele financiare pot şi vor fi utilizate raţional, corect şi transparent, în spiritul creşterii accesibilităţii pacienţilor la terapii”, a precizat Anda Sălăgean.