Începutul de an şcolar a fost un prilej bun pentru absolvenţii acestei promoţii de liceu să „scape” de manualele nefolositoare de acum şi să ia şi bani pe acestea.
Ideea de a organiza un târg al manualelor second-hand la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava a fost binevenită printre absolvenţii de liceu şi printre elevii de clasele a XI-a şi a XII-a. Pe de o parte, absolvenţii de liceu şi-au recuperat o parte din banii investiţi cu ani în urmă pe manualele şcolare, întrucât începând cu clasa a XI-a acestea nu mai sunt gratuite, iar pe de altă parte, elevii din ultimii doi ani de liceu au posibilitatea să-şi achiziţioneze cărţile necesare la preţuri mult mai mici decât în librării.
Zeci de elevi s-au adunat joi în aula Colegiului Naţional „Petru Rareş”, unde, între orele 12:00 şi 14:00, s-au amenajat adevărate standuri pentru vânzătorii de manuale la mâna a doua.
Preţurile cărţilor au variat, în funcţie de vechimea acestora şi de gradul de uzură, însă absolvenţii au spus că au fost mult mai mici decât preţul manualelor din librării.
„Am vândut manuale din clasa a XI-a şi a XII-a. Nu mai am nevoie de ele şi le-am dat colegilor mai mici. Eu mi-am recuperat o parte din bani, iar ei le-au cumpărat mai ieftin decât le-ar fi luat din librărie. Am făcut aproximativ 70 de lei din vânzarea manualelor şi sunt mulţumită”, a declarat Ewa Feher, absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, promoţia 2010.
Şi Robert Sandu, absolvent de liceu al aceleiaşi promoţii, a fost cu manualele la târg şi este mulţumit de încasările pe care le-a avut în două ore.
Elevii din ultimii doi ani de liceu sunt mulţumiţi de economiile făcute prin achiziţionarea manualelor la mâna a doua. „Pentru un manual nou, dar din anii anteriori, am plătit 13-14 lei, în funcţie de disciplină, iar pe un manual mai uzat am dat 10 lei. Oricum este mai ieftin, la jumătate de preţ, faţă de librării”, a declarat una dintre elevele participante la târgul de manuale.
Dacă au optat pentru achiziţionarea unui manual foto-copiat, elevii au avut de scos din buzunar şi mai puţini bani, pentru un astfel de exemplar plătind doar câte cinci lei.