Doi fraţi, în vârstă de 5 ani, respectiv 14 ani, au ajuns în sistemul de protecţie a copilului, după ce mama minorilor, internată într-un spital din Spania, a cerut o măsură de protecţie pentru cei doi minori rămaşi în ţară. Copiii au fost lăsaţi, iniţial, în grija tatălui, după ce mama lor a plecat să-şi caute un loc de muncă în Spania. O perioadă, copiii au fost în siguranţă în grija tatălui. Vorbeau mereu la telefon cu mama lor, care îşi găsise un loc de muncă. Din păcate, copiii au rămas singuri, după ce tatăl lor, fără să-şi anunţe soţia, a plecat în Grecia.
Plecarea bărbatului în străinătate a coincis şi cu un accident de muncă al mamei. „Mama copiilor se află internată în spital, după ce a suferit un accident de muncă în Spania. Ea a solicitat sprijinul instituţiei noastre, în vederea instituirii unei măsuri de protecţie, până ce situaţia îi va permite reintegrarea copiilor în familie”, ne-a declarat directorul general adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Mona Săndulescu.
Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a preluat, la sfârşitul lunii august, din casa bunicilor materni, un băieţel în vârstă de 2 ani care s-a născut în Catania – Italia, dar a fost abandonat de cei care i-au dat viaţă.
Pentru că bunica micuţului este foarte bolnavă şi nu poate să aibă grijă de micuţ, a apelat la serviciul de asistenţă socială din cadrul Primăriei Fălticeni, care a solicitat spijinul Protecţiei Copilului Suceava, pentru luarea unei măsuri de protecţie socială. Băieţelul a fost dat în plasament la un asistent maternal profesionist.
Opt copii luaţi de stat
În lunile iulie şi august, s-a instituit măsură de plasament în regim de urgenţă pentru opt copii. În alte zeci de cazuri, reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava au fost chemaţi la familii cu copii care fac faţă cu greu sărăciei. În aceste cazuri sociale, asistenţii sociali iau legătura cu primăriile de care aparţin familiile nevoiaşe, cu vecinii acestora, cu diferiţi sponsori, pentru ca, împreună, să îi ajute să depăşească mai uşor perioada de criză.
„Aceste familii au nevoie de ajutor material, de hrană, de haine pentru copilaşi, de rechizite, de lemne pentru iarnă. Cu sprijinul autorităţilor locale, am reuşit să convingem mai mulţi părinţi să nu renunţe la copilaşi, să nu-i dea la stat. Din păcate, sunt multe situaţii în care unul sau ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate, iar copiii rămân în grija bunicilor sau a unor persoane care nu reuşesc să aibă grijă de minori”, a mai completat Mona Săndulescu.