Începând de luna aceasta, sucevenii plătesc cu 5% mai mult pentru apa caldă pe care o consumă, iar această creştere se va resimţi şi în costul încălzirii locuinţelor, la iarnă. Această creştere a preţului gigacaloriei vine ca urmare a modificării TVA, de către Guvern, de la 19% la 24%. Mai exact, preţul unei gigacalorii a crescut de la 178 de lei, cât este de aproape doi ani, la 185,48 lei.
Acest lucru a fost subliniat şi de către primarul Sucevei, Ion Lungu, în cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local de ieri, în care a explicat că această majorare de preţ este absolut inevitabilă, câtă vreme TVA a fost modificată fără a fi consultate şi administraţiile locale în această privinţă.
“Această majorare nu o cerem noi, ne este impusă. ANRSC ne-a cerut în mod imperativ să majorăm preţul gigacaloriei cu diferenţa de TVA, printr-o decizie de Consiliu Local, şi ne-a condiţionat de primirea sumelor de subvenţionare a combustibililor utilizaţi la producerea energiei termice. Până la sfârşitul anului ne aşteptăm să primim din această subvenţie 100 de miliarde de lei vechi. Nu avem soluţii, suntem obligaţi să respectăm legea”, le-a spus Lungu aleşilor locali prezenţi la şedinţă.
În schimb, social democratul Ovidiu Donţu a propus ca diferenţa de 5% să fie suportată de la bugetul local al Sucevei, nu din buzunarul cetăţenilor afectaţi de criza economică.
“Unde-i lege nu-i tocmeală. Primăria este în imposibilitate de a suporta aceste sume. Vom veni cu facilităţi pentru persoanele nevoiaşe, să le ajutăm să îşi achite datoriile la Termica. Din păcate noi batem astăzi la uşa ANRSC să ne dea nişte bani. Să dea Dumnezeu să rămânem noi cu o majorare de numai 5% în această iarnă! În funcţie de ce se decide săptămâna viitoare la Bucureşti vom vedea dacă suntem sau nu nevoiţi să mai venim cu o majorare a preţului gigacaloriei”, i-a replicat Lungu, explicând că şi aşa majorarea preţului gigacaloriei în Consiliul Local este doar o formalitate, care trebuie aplicată fie că le place sau nu autorităţilor locale.