Primăria Vatra Dornei ar putea beneficia şi în cursul acestui an de rumeguş gratis de la procesatorii de lemne din bazinul Dornelor, însă doar în condiţiile în care vor plăti pentru transportul acestei materii prime necesare pentru funcţionarea centralei termice din acest municipiu. În cursul zilei de ieri, la Palatul Administrativ din Suceava a avut loc o întâlnire între preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, viceprimarul din Vatra Dornei, Mircea Rusu, şi membrii Asociaţiei Forestierilor din judeţul Suceava, tema întâlnirii fiind găsirea unor soluţii pentru asigurarea rumeguşului necesar funcţionării centralei termice din Vatra Dornei pe perioada sezonului rece. Flutur a spus că în momentul de faţă stocurile de rumeguş pe care le are Primăria Vatra Dornei pentru a asigura combustibilul necesar funcţionării centralei termice sunt suficiente pentru viitorul sezon rece.
„A apărut o problemă care mă îngrijorează foarte tare, şi anume pregătirea pentru iarnă a municipiului Vatra Dornei. Acolo avem o centrală pe rumeguş care asigură încălzirea a peste 5.000 de locuinţe, însă din păcate stocurile de rumeguş sunt foarte mici. Acum sunt în jur de 10.000 de metri cubi şi lor le trebuie vreo 35.000 - 40.000 de metri cubi”, a spus Flutur.
El a spus că în urma discuţiei de ieri cu reprezentanţii procesatorilor de lemn din zona Dornelor ar exista posibilitatea ca Primăria din Vatra Dornei să primească rumeguşul gratuit, însă doar în condiţiile în care autorităţile din acest municipiu vor putea asigura transportul acestei materii prime.
De precizat că majoritatea procesatorilor de lemn prezenţi la întâlnirea de ieri de la Palatul Administrativ au spus că în momentul de faţă livrează rumeguşul contra cost în special către firmele Egger Rădăuţi şi Kronospan din Sebeş. Procesatorii au precizat că cele două firme plătesc aproximativ patru lei pentru un metru cub de rumeguş. Asta în condiţiile în care, spun procesatorii, la Primăria din Vatra Dornei rumeguşul era furnizat gratuit, iar în ultima perioadă autorităţile din acest municipiu nu au mai trimis nici măcar maşini pentru a prelua această materie primă. Cu toate acestea, unii dintre procesatori susţin că sunt dispuşi să ofere în continuare rumeguş gratis, însă doar dacă municipalitatea din Vatra Dornei va găsi modalităţi pentru a asigura transportul.
La rândul său, viceprimarul din Vatra Dornei, Mircea Rusu, a spus că în momentul de faţă primăria are datorii de peste nouă miliarde de lei vechi către firmele care au asigurat transportul rumeguşului în anii anteriori. Rusu a spus că în perioada următoare va avea întâlniri cu procesatorii de lemn din bazinul Dornelor pentru a vedea care dintre aceştia sunt dispuşi să ofere rumeguş pentru funcţionarea centralei termice. El a mai spus că „îi roagă” pe reprezentanţii companiilor care achiziţionează rumeguş din bazinul Dornelor să analizeze posibilitatea să reducă transporturile în această perioadă, astfel încât această materie primă să ajungă şi la Primăria Vatra Dornei.
CJ Suceava a solicitat zece miliarde de lei vechi pentru termoficarea din Vatra Dornei
La finalul discuţiilor de ieri de la Palatul Administrativ, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a înaintat o scrisoare către Ministerul Administraţiei şi Internelor prin care solicită alocarea a zece miliarde de lei vechi pentru termoficarea din Vatra Dornei.
„Din punctul meu de vedere, primăria a întârziat cu aprovizionarea cu rumeguş pentru iarnă. Eu i-am invitat în luna iulie pentru a discuta despre stadiul pregătirii pentru iarnă. Şi am crezut că până la momentul acesta se vor ocupa de această problemă. Şi vreau să spun că am făcut o scrisoare către Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin care eu am cerut pentru Primăria Vatra Dornei zece miliarde de lei vechi, pentru că ei au o problemă financiară foarte mare. Şi mă surprinde că domnul primar din Vatra Dornei nu a făcut demersuri aşa cum a făcut primarul Ion Lungu la Suceava, unde s-au alocat 35 de miliarde de lei vechi pentru termoficare, sau primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, care a primit zece miliarde de lei”, a spus Flutur.