Acţiunile de protest anunţate de sindicatele poliţiştilor, faţă de reducerea salariilor cu 25 la sută, lasă rece administraţia judeţeană. Întrebat, ieri, cum comentează faptul că de luni poliţiştii ar putea refuza să mai dea amenzi şi să mai dirijeze traficul rutier, preşedintele administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, şi-a exprimat neîncrederea că acest organism al statului ar putea deveni nefuncţional. „Chiar dacă o parte dintre ei intră într-un fel de manifestare democratică pe care o respectăm, trebuie să existe o altă parte care să rămână la post. Nu cred că îţi poţi permite acţiuni de genul să iei masca de oxigen de pe faţa bolnavului pentru că eşti supărat de ceva. Bănuiesc că vor avea un anumit segment care va fi la post”, a spus Flutur.
În ceea ce priveşte posibila absenţă a poliţiştilor din intersecţii, preşedintele CJ chiar a glumit, spunând că astfel „există <riscul> să meargă mai bine circulaţia fără ei”.
Sindicaliştii din poliţie îşi propun să limiteze, proporţional cu scăderea salarială, activităţile de furnizare a serviciilor poliţieneşti. Astfel, poliţiştii nu vor lucra cu publicul, nu vor primi sesizări ori alte documente ale cetăţenilor, cu excepţia celor pentru care soluţionarea sau procesarea nu suferă amânare. Prin afişe postate la sediile poliţiei, cetăţenii vor fi îndrumaţi să transmită sesizările prin poştă sau electronic pe adresele de e-mail ale instituţiei.
Liderii sindicatelor din poliţie cer autorităţilor să se abţină de la presiuni şi ameninţări
Poliţiştii de la Rutieră vor fi prezenţi în teren, dar nu vor patrula, nu vor dirija traficul rutier, nu vor aplica sancţiuni contravenţionale, cu excepţia avertismentelor. Pe timpul protestelor nu vor fi utilizate aparatele radar şi etilotestele care nu sunt omologate metrologic. În plus, dacă poliţiştii care urmează să plece în misiune nu primesc echipamentul de protecţie specific, aceştia vor refuza deplasările în teren. În cazul cercetării unui accident cu victime produs în ultima parte a programului de lucru, după efectuarea cercetărilor, poliţiştii vor ieşi din serviciu, refuzând să finalizeze documentele într-un timp suplimentar de lucru, dacă nu se emite o dispoziţie scrisă în acest sens.
În ceea ce-i priveşte pe poliţiştii din teritoriu, patrulele de ordine publică vor staţiona pe toată durata programului de lucru în puncte fixe, din care vor interveni doar la apelurile de urgenţă. Posturile rurale de poliţie vor fi deschise şi vor funcţiona, de luni până vineri, între orele 8.00-16.00, sâmbăta şi duminica fiind închise. Orice solicitare prin intermediul dispeceratului 112 primită la posturile rurale va fi direcţionată spre echipele operative de la nivelul judeţului la care localităţile respective sunt arondate. Criminaliştii vor amâna întocmirea planşelor foto şi a expertizelor pentru cazurile care nu prezintă gravitate deosebită, având în vedere lipsa materialelor necesare.
Poliţiştii solicită, printre alte revendicări, plata integrală a muncii prestate, corespunzător timpului efectiv lucrat şi nu redusă cu 25 la sută şi achitarea integrală a drepturilor băneşti de natură salarială.
De asemenea, liderii lor de sindicat cer public tuturor reprezentanţilor statului şi conducerii MAI să se abţină de la ameninţări şi presiuni asupra poliţiştilor, pentru că aceste modalităţi de “dialog social” amplifică reacţiile de revoltă în rândul poliţiştilor. Sindicaliştii care vor avea probleme la serviciu în legătură cu protestul vor beneficia de asistenţă juridică din partea sindicatului.
(17 sep 2010, 12:48:50