Un drum judeţean care deserveşte zeci de mii de oameni s-a transformat în ultimii ani într-o adunătură de gropi care rupe maşinile în două. Pentru localnici situaţia este de neînţeles, mai ales că la celelalte drumuri din zona în care stau s-au făcut lucrări de reabilitare şi se circulă în condiţii bune. Puţini ştiu că porţiunea respectivă de şosea a fost atribuită prin licitaţie unei firme, lucrările trebuiau începute de mult, însă reabilitarea este blocată deoarece licitaţia a fost contestată în instanţă.
Pentru şoferii care circulă dinspre satele din comunele Preuteşti şi Dolheşti, precum şi din oraşul Dolhasca, spre Fălticeni, fiecare zi reprezintă o adevărată încercare. O porţiune de aproximativ opt kilometri a DJ 208, de la ieşirea din Fălticeni prin satele Huşi, Preuteşti, Basarabi şi Arghira, concurează fără doar şi poate la „titlul” de cel mai prost drum judeţean din întreg judeţul Suceava. La plecarea din Fălticeni, după câţiva kilometri de drum relativ bun, începe dezastrul. Gropile din asfalt, parcă dispuse strategic pentru a nu putea fi evitate, obligă şoferii să meargă cu câţiva kilometri la oră şi să facă adevărate slalomuri pe cele două sensuri de mers, fără prea multe şanse de reuşită însă. Dezastrul se accentuează cu fiecare kilometru parcurs, atingând apogeul la intrarea în Preuteşti.
Se poate şi mai rău însă ceva mai încolo, chiar în dreptul Şcolii din Arghira. Aici, într-o curbă, pe o porţiune de câteva zeci de metri, gropile adânci au înlocuit asfaltul, iar posibilitate de a fi evitate nu există. Şoferii traversează această porţiune circulând inclusiv printr-un şanţ de la marginea drumului, mult mai puţin accidentat decât drumul.
Coşmarul se termină abia la intrarea în comuna Dolheşti, unde condiţiile de deplasare revin la normal.
Coşmarul şoferilor
„E un dezastru cumplit, nu ai pe unde te feri. Tot drumul e rău, de la Preuteşti la Arghira. Sunt trei locuri în care nu ai cum să te fereşti, şoferii merg prin şanţuri, nu au ce face. Tot sperăm ca drumul va fi refăcut, însă nu se face nimic”, ne-a spus Niculai Ştefan, un bărbat care circulă zilnic pe acest drum, transportând cu căruţa laptele colectat de la crescătorii de vaci.
Cei mai afectaţi sunt însă şoferii care circulă regulat pe acest drum.
„Am fost plecat din ţară, am trei luni de când m-am întors, de atunci merg des pe drumul acesta şi maşina e aproape dusă. Pur şi simplu nu ai unde să te fereşti de gropi. Trebuie făcut ceva, e bătaie de joc”, s-a plâns Viorel Constantinescu, din Dolheştii Mari, care trebuie să treacă pe acest drum de fiecare dată când merge la Fălticeni.
Nici pentru cei cu maşini de mare tonaj nu este cu mult mai uşor.
„E dezastru de două-trei ori pe săptămână când trebuie să fac acest drum. Au pus nişte plombe anul trecut, unele au sărit, în rest nimic. Intri cu cinci tone în gropile astea, se rup arcurile, schimb piese la o lună de zile”, ne-a spus şi Ion Lupu, din Vadu Moldovei.
Repararea drumului, amânată din cauza luptelor în instanţă, între firme
Primarul din Preuteşti, Alexandru Aniţa, este cel care încasează cel mai des reproşurile oamenilor din satele componente ale comunei, tranzitate de acest drum distrus. El nu poate însă decât să facă demersuri la Consiliul Judeţean, care administrează, prin lege, drumurile judeţene.
„Am vrut să plombez drumul din buget propriu, dar nu mi s-a dat voie, nu este legal să intervin eu când drumul este al Consiliului Judeţean. Este o firmă din Botoşani care a câştigat licitaţia de reabilitare a drumului, însă a fost contestată în instanţă de alte firme, procesul este acum pe rol şi până nu se finalizează nu se poate lucra. Aceasta este situaţia, se speră rezolvarea problemei şi plombarea celor opt kilometri de drum până în iarnă, după care la anul să se toarne şi covorul asfaltic”, ne-a declarat primarul.
Întrebat dacă crede că mai există prin judeţ un drum atât de prost, acesta a fost foarte sincer.
„Eu nici prin ţară pe unde am mai fost nu am mai întâlnit un drum într-o asemenea stare”, a precizat Alexandru Aniţa.
Lucrările trebuiau să înceapă în mai
În luna mai a acestui an, licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de întreţinere şi reparare a drumurilor judeţene a fost câştigată de asocierea formată din trei firme botoşănene, Transporturi Auto, SC Con 2000, SC Big Conf, şi firma suceveană SC Calcarul SA Pojorâta, printre şoselele ce urmau să fie reabilitate imediat fiind şi drumul Fălticeni-Dolheşti.
SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, care a participat la licitaţie într-o asociere cu firmele SC Bitu Nova Bucureşti şi SC SUCT Suceava, a contestat imediat licitaţia în instanţă, de atunci procesul fiind pe rol. În urma unei decizii a Tribunalului, emisă acum două zile, SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a pierdut procesul, însă directorul societăţii a anunţat că va face recurs.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că imediat ce litigiul din instanţă se va încheia, refacerea drumului de la Fălticeni spre Dolhasca reprezintă prioritatea zero.
(17 sep 2010, 12:46:29