Bugetele primăriilor sucevene vor fi reduse cu 77 de miliarde de lei vechi în urma rectificării în minus la care va proceda deliberativul judeţean în şedinţa extraordinară de vineri. Este vorba de tăierea sumelor care au fost alocate iniţial administraţiilor locale din Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA).
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că deliberativul judeţean nu face decât să pună în aplicare o ordonanţă de urgenţă a Guvernului asumată în urma negocierilor cu FMI care vizează măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Criteriul după care se va face rectificarea în minus, a spus Flutur, este proporţionalitatea, adică fiecărei localităţi i se va tăia 17% din buget. Şeful administraţiei judeţene a subliniat că această rectificare negativă va fi suplinită în perioada următoare de sumele care vor intra în judeţ pentru investiţii în şcoli, drumuri, poduri, podeţe, în alimentări cu apă şi canalizare. Gheorghe Flutur a dat şi o veste bună. Bugetele primăriilor vor suporta şi o rectificare pozitivă tot în şedinţa de vineri. În vistieriile localităţilor vor intra 100 de miliarde de lei vechi, bani care au fost donaţi de companiile din subordinea Ministerului Economiei pentru refacerea caselor şi a infrastructurii afectate de inundaţii.
„Judeţul Suceava a primit în ultima perioadă 1.000 de miliarde de lei vechi pentru infrastructură”
Flutur a ţinut să arate că „dracul nu e atât de negru pe cât pare” şi că în judeţ au intrat în ultima perioadă în jur de 1.000 de miliarde de lei vechi.
„Am făcut demersuri pentru a nu exista această rectificare negativă, pentru că în general îi afectează pe cei cărora le dai sume pentru dezvoltare, numai că este un act normativ negociat cu FMI. Dacă pun în balanţă ce am adus în judeţ cu această rectificare în minus, din fericire au mai intrat ceva bani în această perioadă şi destul de mulţi. Au venit circa 500 de miliarde de lei vechi de la Guvern, Ministerul Mediului, Ministerul Economiei şi Ministerul Dezvoltării. Dacă la această sumă mai adăugăm banii veniţi de la Ministerul Transporturilor, şase milioane de euro pentru podul de la Dorneşti, înseamnă peste 1.000 de miliarde de lei vechi primiţi de judeţ sau în curs de primire pentru refacerea infrastructurii. Mai punem aici şi contravaloarea materialelor de construcţie pentru refacerea caselor”, a arătat Flutur.
Gheorghe Flutur speră ca cei din administraţiile locale să înţeleagă care este situaţia, promiţându-le sprijin pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă.
(17 sep 2010, 21:09:07