Articolul publicat în urmă cu două zile, în cotidianul nostru, sub titlul „Ţara în care trăim. Anchetă blocată din lipsa banilor, în cazul unei fetiţe omorâte de un şofer beat” nu a rămas fără ecou, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava dispunând achitarea de urgenţă a costurilor necropsiei, care bloca expertiza ce trebuie efectuată în cazul acestui tragic accident. Mai mult, s-a dispus şi o anchetă internă, în care să se verifice dacă poliţiştii din Gura Humorului, care s-au ocupat de anchetă, şi-au făcut treaba în acest caz.
Pe 17 aprilie a.c., Elena Baroniţa Suciu, o fetiţă în vârstă de 10 ani din Gura Humorului, a fost accidentată mortal de un autoturism Fiat Coupe, condus de Adrian Nimiţan, în vârstă de 25 de ani, din municipiul Suceava, şofer aflat în stare de ebrietate. Impactul s-a produs pe bulevardul Bucovinei, numărul 56, în zona unei treceri de pietoni, lângă casa fetiţei. Din ancheta preliminară, oamenii legii de la Poliţia oraşului Gura Humorului au stabilit că accidentul s-ar fi produs la câţiva metri de trecerea de pietoni, însă, deoarece martorii susţin contrariul, s-a dispus efectuarea unei expertize care să lămurească mai multe aspecte (care a fost dinamica producerii accidentului, ce reguli de circulaţie au fost încălcate de către conducătorul autoturismului şi de către pieton, care a fost viteza de deplasare a maşinii în momentul premergător impactului, cât şi în momentului acestuia şi ce posibilităţi de evitare a accidentului existau şi în ce condiţii se putea face acest lucru). Expertiza trebuia finalizată până pe 23 iulie, însă acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că familia a început să bată fără folos la uşile comandantului Poliţiei oraşului Gura Humorului, comisarul-şef Vasile Andronic.
Conducerea IPJ a dispus achitarea imediată a necropsiei
După ce în ziarul nostru a fost publicat materialul legat de tărăgănarea anchetei, s-a aflat că expertiza este blocată pentru că nu este achitat încă nici costul necropsiei cadavrului fetiţei. Asta nu pentru că nu ar fi bani (fondurile IPJ sunt reduse, însă, având în vedere gravitatea cazului, bani se puteau găsi), ci deoarece Medicina Legală nu trimisese factura cu costurile la Poliţie. Pe de altă parte însă, nici conducerea Poliţiei oraşului Gura Humorului nu a făcut demersuri pentru rezolvarea problemei, iar acest lucru i-a deranjat pe mai marii IPJ Suceava.
Aşa se face că ancheta a stat pe loc până ce inspectorul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a aflat că dosarul în acest caz este blocat. El a dispus, imediat după apariţia articolului, ca necropsia, în cuantum de 850 de lei, să fie achitată, în acest fel putându-se demara expertiza privind condiţiile în care s-a produs accidentului, ce ar urma să fie gata în câteva zile.
Este vinovat cineva?
„Costul necropsiei a fost deja achitat. Totodată, conducerea IPJ Suceava a dispus verificarea modului în care cadrele Poliţiei oraşului Gura Humorului au făcut demersurile necesare pentru a debloca situaţia apărută”, a precizat subcomisarul Alin Botezatu, din cadrul Serviciului Cabinet al IPJ Suceava.
Cu alte cuvinte, după un scandal în presă, situaţia a fost rezolvată într-o zi, după ce luni de zile nimeni nu a făcut nimic. Situaţia a deranjat foarte mult conducerea IPJ Suceava, de aceea fiind demarată şi ancheta internă ce vizează cu precădere conducerea Poliţiei oraşului Gura Humorului. Rămâne de văzut dacă va răspunde până la urmă cineva pentru această tergiversare care a durat luni în şir.
Ancheta din acest caz a fost efectuată mai întâi de poliţiştii de la Formaţiunea Rutieră Gura Humorului, după care dosarul a ajuns la inspectorul principal Sergiu Cobziuc, de la Formaţiunea de Investigaţii Criminale a Poliţiei oraşului Gura Humorului.
După ce se va finaliza expertiza, cercetările urmează să fie înaintate la Parchetul local din Gura Humorului, de aici, probabil în câteva luni, dosarul urmând a fi trimis în instanţă.
(17 sep 2010, 11:36:27