Decizia de disponibilizare şi reducere a salariilor luată la Spitalul Brăila, care a dus la declanşarea unei revolte spontane în rândul angajaţilor, protest soldat cu victime, i-a pus pe jar pe salariaţii Spitalului Suceava, care se tem că o măsură similară ar putea fi luată şi la nivelul acestei unităţi sanitare.
Ieri, reprezentanţii Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas Suceava au primit sesizări din partea personalului cu privire la existenţa unor zvonuri cum că s-ar preconiza o restructurare şi la spitalul din Suceava şi au cerut liderului de sindicat să ia atitudine. Ana Ionescu, preşedintele acestei structuri, a dezminţit informaţiile, explicând că situaţiile celor două unităţi sanitare sunt complet diferite.
„Acolo (la Spitalul Brăila), este un excedent de personal sanitar, în timp ce noi suntem sub normativ. Pe de altă parte, până la ora actuală, la Spitalul Suceava s-au dat toate sporurile, salariile şi tichetele de masă, nu au fost nici măcar întârzieri. Noi facem eforturi pentru ca salariaţii să-şi primească drepturile, numai cine nu vrea să recunoască şi cine este rău intenţionat afirmă contrariul”, a spus liderul Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas.
Acţiune judecătorească împotriva spitalelor
Ana Ionescu a reamintit, însă, că sindicaliştii din toate spitalele din judeţ au început să strângă semnături pentru a deschide acţiune judecătorească de contestare a reducerii salariale de 25 la sută aplicată în tot sistemul de stat. Ea a arătat că unităţile spitaliceşti vor fi date în judecată pentru „discriminare faţă de spitalele private aflate în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate, deturnare de fonduri şi tergiversarea apariţiei regulamentului de aplicare a legii salarizării unice, ceea ce a dus la pierderi financiare pentru salariaţii din sistemul sanitar”.
„Managerul de unitate nu este vinovat de diminuarea lefurilor. El este un simplu executant, nu a făcut decât să pună în aplicare o Ordonanţă. Noi strângem semnături, dar Federaţia, căreia îi trimitem lista cu adeziuni, este cea care va deschide o acţiune împotriva Guvernului. Până acum, pe plan local, au semnat majoritatea membrilor de sindicat”, a punctat liderul UJS Sanitas.
Miting la Bucureşti pe 22 septembrie
Ana Ionescu a subliniat că acţiunea de strângere de semnături va dura până pe 22 septembrie, când este programat a se desfăşura mitingul de la Bucureşti, primul pas din calendarul acţiunilor de protest. Ea a declarat că, de la Suceava, vor pleca spre Capitală 60 de membri de sindicat, care vor protesta alături de colegii lor din ţară.
„Va fi o pichetare Sanitas la Parlament, după care se va merge în marş până la Piaţa Victoriei, unde ne vom întâlni cu celelalte federaţii din CNSRL” a spus liderul UJS Sanitas Suceava.
Lista de revendicări a sindicaliştilor din Sănătate cuprinde revenirea la salariile din decembrie 2009, asigurarea finanţării pentru trimestrul IV, proces de descentralizare corect (preluare personal, drepturi, contract colectiv de muncă), prelungirea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, pact naţional pentru Sănătate (6% din PIB), deblocarea posturilor în sistemul sanitar, menţinerea actualului normativ de personal. Angajaţii din sectorul sanitar spun un „nu” hotărât disponibilizărilor, modificării legii pensiilor şi a Codului muncii, dereglementării pieţei muncii şi unei noi legi de salarizare unice în sectorul bugetar.