Cabinetele medicale din şcoli vor avea parte, în perioada următoare, de atenţie din partea instituţiei care le-a preluat anul trecut, Primăria Suceava. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în urma unor disfuncţionalităţi pe care le-a constatat în funcţionarea acestui segment a avut „o discuţie serioasă” cu personalul medical din cabinetele şcolare.
„Am încercat să le transmit să trateze profesia pe care o au la modul cel mai serios. Din verificări am văzut că mai sunt şi probleme, că nu se poate pădure fără uscături. Foarte multe cadre medicale, mai ales cadre medii, vor concedii fără salariu de un an de zile. Nu se poate aşa ceva. Ştiu că este o perioadă grea, dar cine vrea să se ducă să lucreze afară, asta este, cine vrea să rămână în ţară trebuie să-şi facă datoria”, a spus Lungu.
Potrivit primarului, până acum au solicitat concediu fără plată pentru un an cinci asistente medicale, care au intenţia să plece să lucreze în străinătate: „Înţeleg situaţia, dar până la un punct. Se întinde coarda mai mult decât se poate”.
Ion Lungu a precizat că în perioada următoare primăria şi Consiliul Local vor acorda o atenţie deosebită cabinetelor medicale, vor fi făcute igienizări şi dotări, mai ales la cabinetele stomatologice.
„Vom face aceste dotări, dar cu condiţia ca toate cadrele medicale de acolo să-şi facă datoria, să fie dedicate şcolii, elevilor din şcoală. Nu facem dotări şi ei transformă cabinetul în cabinet privat. Sper că au înţeles mesajul nostru. În perioada următoare voi face verificări în acest sens, voi face vizite la cabinetele medicale şi acolo unde este cazul avem posibilitatea să le modernizăm pentru că primăria mai are nişte bani din vânzarea cabinetelor medicale, sume care pot fi folosite numai în scop medical”, a afirmat Ion Lungu.
Cabinetele şcolare, numai pentru elevi şi profesori
Lungu a mai arătat că în privinţa funcţionării cabinetelor medicale sunt câteva lucruri care trebuie obligatoriu respectate. Printre acestea se numără programarea concediului de odihnă şi pontajul lunar.
„Din păcate s-a scăpat acest lucru şi trebuie să-l reglementăm. Avem contractul cadru cu CAS şi trebuie să-l respectăm. Este de preferat ca concediul de odihnă să fie în vacanţa de vară, iar cu pontajul trebuie să dovedească faptul că a fost la serviciu şi şi-a făcut datoria. A fost puţină boierie până acum, n-a avut nimeni grija lor şi atunci...”, a spus Lungu.
În opinia lui, în cabinetele şcolare ar trebui să se acorde consultaţii şi tratament doar elevilor şi personalului din şcoală.
În cabinetele şcolare aflate în subordinea Primăriei Suceava lucrează 14 medici şi 50 de asistenţi medicali. Un doctor are un salariu de 1.000 - 1.400 lei, iar o asistentă medicală 600 - 700 lei lunar.
(16 sep 2010, 11:36:44