Strategia naţională de reorganizare a sectorului energetic, prin înfiinţarea a două mari companii, una combinând resurse energetice precum lignit, energia nucleară şi hidro, iar cealaltă având hidro, huilă şi gaz, ar putea reprezenta salvarea societăţii de termoficare a Sucevei.
Primarul Ion Lungu a declarat că a avut deja discuţii cu directorul Hidroelectrica, Mihai David, pentru realizarea unui parteneriat cu Termica Suceava, în condiţiile în care cel mai mare producător de energie electrică din România are nevoie de aportul de energie electrică al termocentralelor, pentru a suplini deficitul de energie electrică livrată către consumatori, în special în perioadele secetoase, de vară sau chiar şi de iarnă.
“În şedinţa de Consiliu Local de vineri vom aproba strategia de implicare a capitalului la actuala societate de termoficare a Sucevei, în ideea că se vor găsi investitori interesaţi. În prezent avem discuţii cu Hidroelectrica, care este interesată să încheie un parteneriat cu termocentrale din ţară. În timpul verii în special, când este secetă, este un deficit de energie electrică produsă de hidrocentrale, de aceea sunt interesaţi să aibă şi o “supapă” de energie electrică produsă de termocentrale. Ar fi un parteneriat foarte important pentru noi, dar trebuie să vedem care sunt condiţiile în care cei de la Hidroelectrica doresc să investească în termocentrale. Luni ne vom întâlni la Bucureşti cu reprezentanţii Hidroelectrica pentru a discuta şi aceste aspecte”, a spus şeful municipalităţii sucevene.
Bazele unei noi centrale termice se pun de anul acesta
Cu toate acestea, nu a fost abandonată strategia de realizare a unei noi centrale termice, cu o capacitate de producţie dimensionată exact pentru necesităţile actuale ale Sucevei, astfel încât şi costurile de producţie să fie mai mici.
“Termoficarea este cea mai grea problemă pe care o avem astăzi la primărie. Sperăm să reuşim până la urmă să salvăm şi actuala centrală de termoficare, dar anul acesta vom demara cu siguranţă realizarea unei noi centrale termice.
Termica este o societate bună, nouă, performantă, dar are o supracapacitate de producţie faţă de nevoile actuale ale Sucevei. Din păcate trebuie să luăm o decizie, cât mai curând. Încercăm să salvăm şi actualul patrimoniu, să salvăm locurile de muncă de acolo, ba chiar, în măsura în care se fac investiţii, să mai creăm locuri de muncă”, a adăugat edilul sucevean.
Salvarea termocentralelor din ţară este o prioritate la nivel naţional, din moment ce, dacă acestea vor fi închise, jumătate din consumul de energie din România nu ar putea fi acoperit de restul unităţilor de producţie existente.
(16 sep 2010, 15:16:20