Modificările legislative de la finele lunii trecute, care obligau persoanele ce obţin venituri din drepturi de natură profesională să achite contribuţii pentru şomaj şi pensie, au însemnat punerea pe drumuri a foarte mulţi oameni, creşterea volumului de muncă pentru funcţionarii din instituţii şi extrem de puţini bani colectaţi. Situaţia iese cel mai bine în evidenţă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, unde contribuţiile de 0,5% din aceste venituri au însemnat plata a câtorva lei, pentru contribuabili mai deranjant fiind timpul pierdut şi haosul creat.
Conform evidenţelor AJOFM, de când s-a început colectarea acestor contribuţii şi până acum două zile s-a strâns suma de 7.828 de lei, depusă de nu mai puţin de 1.442 de persoane. La un calcul simplu reiese că contribuabilii au achitat în medie 5,4 lei contribuţie la şomaj pentru aceste venituri de natură profesională (venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin (1) pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi venituri rezultate din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil).
Cu alte cuvinte, foarte mult deranj pentru o sumă care contează mult prea puţin.
După o serie de „ajustări” legislative, plata acestor contribuţii a rămas în vigoare, diferenţa fiind doar că s-a revenit asupra dispoziţiilor iniţiale, în sensul că angajatorul este cel care plăteşte sumele reprezentând contribuţiile individuale la Casa Judeţeană de Pensii şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.