Zilele Culturii Polone, o manifestare ajunsă deja la a douăsprezecea ediţie, se pregăteşte să-şi deschidă porţile. Anul acesta deviza aleasă de organizatori este „Mai aproape unii de alţii”, iar organizatorii şi-au propus apropierea a două popoare cândva vecine, cu un destin asemănător şi cu o istorie adeseori comună.
Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a ţinut să remarce intensificarea relaţiilor dintre poporul român şi cel polonez din ultimii ani, şi consideră că manifestarea care va avea loc la Suceava, în perioada 16-18 septembrie, este un liant pentru o mai bună cunoaştere reciprocă.
„Este o manifestare de tradiţie care se bucură de prezenţa unor oaspeţi de seamă, atât din ţară, cât şi din străinătate, respectiv Polonia, Ucraina şi Moldova. Este o acţiune care apropie popoarele din punct de vedere istoric şi spiritual, având în vedere istoria comună de câteva sute de ani”, a spus preşedintele Uniunii Polonezilor din România.
Zilele Culturii Polone vor debuta cu simpozionul intitulat „Polonia şi România – legături istorice şi culturale – trecut şi prezent”, care se va desfăşura în zilele de 16-17 septembrie în sala de conferinţe a Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceava.
Simpozionul va cuprinde trei secţiuni: „În lumea istoriei”, „În lumea culturii” şi „În lumea problematicii minorităţilor naţionale”, iar printre participanţi se anunţă istorici, filologi, istorici de artă, sociologi şi etnografi din Polonia, România, Republica Moldova, care se ocupă de această tematică, dar şi oameni interesaţi de ideea apropierii între Polonia şi România.
La finalul simpozionului vor avea loc lansări de cărţi dedicate problematicii relaţiilor polono-române.
Tradiţiile polonezilor, prezentate la Soloneţu Nou
Zilele Culturii Polone vor cuprinde şi un eveniment legat de viaţa de zi cu zi a etnicilor polonezi care trăiesc în Bucovina. Sâmbătă, 18 septembrie, la Soloneţu Nou, va fi organizată Sărbătoarea Roadelor (Dożynki), care va debuta cu o Sfântă Liturghie de mulţumire pentru recoltele din acest an, manifestare care va fi urmată de o serbare câmpenească la care fiecare comunitate va prezenta standul ei cu produse.
„Cu această ocazie, ni se vor alătura şi vecinii noştri români din Pârteştii de Sus şi ucrainenii din Maidan şi Cacica. La manifestările din Soloneţu Nou vom avea ca oaspeţi un grup de slovaci din Valea Cerului, judeţul Bihor, iar atmosfera de bună dispoziţie va fi întreţinută de capela <Głogowianie> din Głogów, Voievodatul Małopolska, ansamblul oaspeţilor noştri slovaci <Čerovina> la care se vor alătura ansamblurile folclorice: <Mała Pojana> din Poiana Micului şi <Solonczanka> din Soloneţu Nou”, a detaliat deputatul Ghervazen Longher.
Manifestările se vor bucura de prezenţa ambasadorului Republicii Polone la Bucureşti, Wojciech Zajączkowki, dar şi a consulului Paweł Bogdziewicz, alături de care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.