Cele patru pavilioane ale Spitalului Vechi din Suceava, respectiv Boli Infecţioase, TBC, Oncologie şi Dermato-Venerologie, au fost inaugurate ieri, după câteva luni de la demararea unui amplu proces de reabilitare şi modernizare. La evenimentul care a marcat redeschiderea acestor secţii au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, deputatul PD-L Sanda-Maria Ardeleanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Ilie, conducerea Spitalului de Urgenţă, reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Serviciului de Ambulanţă, ai Sindicatului Sanitas, ai Colegiului Medicilor, ai Ordinului Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, primari, directori de spitale şi consilieri judeţeni.
Potrivit directorului Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu, lucrările de reabilitare şi modernizare a celor patru pavilioane reprezintă o investiţie totală de circa opt milioane de lei,bani proveniţi de la Consiliul Judeţean, Primăria Suceava, Ministerul Sănătăţii, dar şi din veniturile proprii ale unităţii.
Imobile degradate, datând din secolul XIX şi propuse pentru demolare, refăcute complet
„Vechimea clădirilor, lipsa de-a lungul timpului a intervenţiilor asupra acestora au condus printre altele la degradarea acoperişului, ceea ce a provocat infiltraţii şi igrasie, deteriorarea faţadelor şi a tâmplăriei exterioare, uzura avansată a instalaţiilor termice, sanitare, electrice şi de canalizare, degradarea pereţilor, a tavanelor, pardoselilor şi tâmplăriei, a căilor de acces pietonale şi auto, care deveniseră impracticabile. Situaţia în care se aflau de aproape un an şi jumătate cele patru clădiri nu mai permitea funcţionarea lor în condiţiile cerute de autorizarea spitalelor, dar şi de legislaţia privind acreditarea lor”, a arătat Rîmbu.
El a explicat că imobilele de la Spitalul Vechi, construite între anii 1893 – 1957, care, din cauza gradului avansat de deteriorare, fuseseră propuse la un moment dat pentru demolare, au fost complet modernizate şi refăcute. Concret, au fost schimbate instalaţiile electrice, sanitare şi termice, sistemele de apă şi canalizare, tâmplăria, şarpanta şi acoperişurile şi s-au recompartimentat interioarele. Totodată, au fost refăcute aleile pietonale şi carosabile din curtea interioară, gardurile şi poarta, în timp ce parcul din jur a fost transformat dintr-o junglă într-o oază de verdeaţă. De asemenea, s-a achiziţionat mobilier (paturi, mese şi scaune pentru sălile de mese, vestiare pentru personal, banchete pentru sălile de aşteptare), perdele şi aparatură medicală nouă, iar în urma tuturor acestor investiţii Spitalul Vechi a reuşit să îndeplinească toate condiţiile de autorizare şi acreditare.
„Când mergeau la toaletă pacienţii şi medicii trebuiau să tropăie din picioare ca să fugă guzganii”
„Clădirile arătau dezastruos. Imaginea era dezolantă, iar condiţiile, de secol XIX, adică din perioada în care acestea au fost ridicate. Când mergeau la toaletă pacienţii şi medicii trebuiau să tropăie din picioare ca să fugă guzganii. De asemenea, personalul era nevoit să meargă la WC în formaţie de câte doi, unul să ţină uşa şi celălalt să-şi facă nevoile. Aceste lucruri chiar au fost o realitate”, a spus Rîmbu.
La final, Vasile Rîmbu le-a mulţumit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi primarului de Suceava, Ion Lungu, pentru sprijinul acordat în vederea obţinerii fondurilor, care au permis realizarea acestor lucrări de reabilitare şi modernizare.
„Toţi au sprijinit în mod deosebit Spitalul Judeţean, pentru că mai devreme sau mai târziu toată lumea ajunge aici. Dacă ascultaţi cu atenţie sâmbăta şi duminica glasul străzii o să realizaţi că, din oră în oră, se aude ţiuitul salvărilor care nu aduc marfă la aprozar, ci bolnavi la spital”, a punctat managerul Rîmbu.
În 2009 şi 2010, spitalul a primit circa 20 de milioane de lei pentru dezvoltare şi modernizare
Gheorghe Flutur a apreciat investiţia făcută şi a reamintit asistenţei prezente la inaugurare că, în anii 2009 şi 2010, Spitalul de Urgenţă a primit circa 20 de milioane de lei pentru dezvoltare şi modernizare, iar în continuare vor veni bani prin programe europene.El a remarcat că descentralizarea înseamnă „o răspundere enormă” şi a declarat că nu şi-ar dori ca preocuparea pentru problemele din sistem să existe doar atunci „când se întâmplă ceva neplăcut”. În acest context, Gheorghe Flutur şi-a manifestat intenţia de a constitui “un comitet pe probleme de sănătate”, care să monitorizeze şi să raporteze periodic deliberativului judeţean neajunsurile din sistemul sanitar. Totodată, el a lansat şi o invitaţie primarilor din municipii şi oraşe, managerilor de spitale şi celorlalţi factori de răspundere din sectorul de sănătate, aceea de a „valorifica legea parteneriatului public privat”, prin identificarea de soluţii care să permită acoperirea judeţului cu clinici de specialitate, astfel încât pacienţii suceveni să nu mai fie nevoiţi să se adreseze centrelor universitare.
12.500 de bolnavi, internaţi anual în cele patru pavilioane de la Spitalul Vechi
La rândul său, Ion Lungu s-a arătat bucuros că a putut finanţa modernizarea Spitalului Vechi şi şi-a exprimat speranţa că, şi pe viitor, Consiliul Judeţean, Primăria şi Ministerul Sănătăţii vor colabora la fel de bine.
Secţiile de Boli Infecţioase, TBC, Oncologie şi Dermato-Venerologiede la Spitalul Vechi au o capacitate totală de 225 de paturi. Anual, în aceste pavilioane sunt internate în jur de 12.500 de persoane, în timp ce în ambulatoriu sunt oferite circa 35.000 de consultaţii. Secţiile sunt deservite de 19 medici, 66 de asistente şi 48 de infirmiere şi îngrijitoare.