Reprezentanţii părinţilor elevilor de la Şcoala cu clasele I-VIII din Costâna şi ai administraţiei locale au fost invitaţi, ieri, de prefectul de Suceava, Sorin Popescu, pentru a găsi soluţii la conflictul iscat cu ocazia începerii anului şcolar.
Varianta propusă de prefect pentru a atenua impactul închiderii gimnaziului din Costâna şi a navetei copiilor la altă unitate de învăţământ a fost ca administraţia locală să pună la dispoziţia elevilor navetişti un al doilea microbuz şcolar, pe baza unui contract de prestări servicii. De asemenea, părinţii şi elevii au posibilitatea să opteze între două şcoli mai apropiate - Todireşti şi Mihoveni. „Problema la Costâna este că nu sunt suficienţi copii pentru a se menţine gimnaziul. La Costâna sunt 50 de elevi, la Todireşti sunt peste 100. Era normal ca cei mai puţini să meargă acolo unde sunt mai mulţi, la Todireşti”, a spus prefectul.
Pentru continuarea cursurilor gimnaziale la Şcoala din Costâna ar fi fost nevoie de plata a trei norme şi jumătate, pe când închirierea unui mijloc de transport pentru elevi costă mai puţin decât suma necesară pentru o normă didactică.
Prefectul Sorin Popescu s-a implicat în medierea scandalului de la Costâna după ce, ieri, părinţii nu numai că nu şi-au lăsat copiii la ore la Todireşti, ci au intrat cu forţa în şcoala din Costâna.
Părinţii au blocat culoarele, cerând să vină primarul să stea de vorbă cu ei. La şcoală a ajuns viceprimarul din Todireşti, Ioan Popescu, însă nu a reuşit să lămurească pe nimeni cu nimic şi nici să rezolve în vreun fel situaţia.
Părinţii copiilor din Costâna au intrat cu forţa în şcoală
Zeci de părinţi nu sunt de acord cu decizia Inspectoratului Şcolar de a muta clasele gimnaziale la Todireşti, în timp ce la Costâna să mai funcţioneze doar şcoala primară.
„Mi se pare aberant să-i ducem pe copii la şcoală la atâţia kilometri depărtare, iar în sat să avem şcoală la doi paşi”, a spus unul dintre părinţii nemulţumiţi.
Spiritele sunt destul de agitate, mai ales din cauza faptului că părinţilor li s-a promis că se va ţine cont de doleanţele lor, însă în realitate au fost puşi în faţa faptului împlinit.
Şi la Cotu-Dobei, părinţii au refuzat să-şi lase copiii la şcoala din Băneşti, după ce IŞJ a închis şcoala primară din sat. Copiii de clasele I-IV au de mers şapte kilometri pe jos până la şcoală, întrucât nu au microbuz pentru transportul elevilor. Părinţii au decis să-i ţină acasă pe cei mici până în momentul în care situaţia nu se va rezolva în vreun fel, fie prin menţinerea şcolii la Cotu-Dobei, fie prin găsirea unei soluţii pentru transportul copiilor.
Prefectul Popescu a spus că şi în această localitate soluţia va fi tot închirierea unui microbuz şcolar.
(15 sep 2010, 21:27:22