O echipă de tineri medici specialişti de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a reuşit, printr-o intervenţie complexă şi de durată, să salveze mâna unui bărbat din Lisaura, după ce acesta şi-a accidentat-o la strung.
Medicul specialist în chirurgie vasculară Laura Boroda, ortopezii Iuliana Hău şi Răzvan Bandac, plasticianul Anatol Burlacioc şi anestezista Alina Nistor, supervizată de experimentatul anestezist Gheorghe Ţeudan, au fost cei care au intervenit la urgenţa a cărei soluţionare a durat mai bine de opt ore. Toţi cei patru medici chirurgi şi medicul anestezist Alina Nistor au vârste cuprinse între 32 şi 40 de ani.
Săptămâna trecută, la spital a fost adus de urgenţă, în stare gravă, Aurel H., în vârstă de 52 de ani. Bărbatul lucra la un strung şi, din neatenţie, mâneca i-a fost prinsă în utilaj, care i-a tras şi braţul stâng, răsucindu-l de câteva ori.
„I-a fost strivit braţul, antebraţul, i-a fost fracturat osul, vena şi artera i-au fost dilacerate, iar nervii alungiţi. A fost un traumatism foarte grav”, ne-a spus dr. Boroda.
Dus de urgenţă în sala de operaţie, primii au trecut la treabă chirurgii ortopezi dr.Hău şi dr.Bandac, pentru a reface osul şi a asigura suportul pentru ca dr. Boroda să poată lucra. După o oră şi jumătate, în jurul orei 18.30, chirurgul vascular a început să refacă arterele şi venele mari de la braţ. Pentru asta, dr. Boroda i-a recoltat pacientului o porţiune din vena safenă de la piciorul stâng, pe care i-a inserat-o între fragmentele de la artera braţului strivite.
„Apoi am făcut un by-pass din vena care funcţiona pe post de arteră, în artera radială, la plica cotului, unde avea totul distrus. A fost un edem mare, când am vrut să închid nu-mi ajungea pielea, aşa că am făcut un lambou de piele pe care l-am tras ca să acopăr grefonul venos (n.r. transplantul de venă de la picior la artera de la braţ), deoarece nu are voie să stea la aer. Au rămas muşchii descoperiţi şi asta rezolvă chirurgul plastician, dr. Burlacioc”, a spus dr. Boroda.
Operaţia l-a salvat de la proteză
Intervenţia, fără acoperirea muşchilor, s-a încheiat la o oră după miezul nopţii şi a fost cu atât mai dificilă cu cât pacientul avea şi sechele după TBC. Defectul tegumentar a fost remediat luni dimineaţă, de doctorul specialist în chirurgie plastică Anatol Burlacioc. Lui Aurel H. i s-a făcut un autotransplant de piele, cu piele de pe coapsă.
„Tot ce se putea face de urgenţă s-a făcut. Viaţa mâinii a fost asigurată, mâna e vie, dar e o mână creangă, paralizată”, a spus medicul.
Atât dr. Boroda, cât şi dr. Burlacioc au explicat că după 40 de ani şansele de refacere a nervilor sunt nule, iar în acest caz nervii braţului au fost puternic alungiţi prin răsucire şi toate legăturile neuronale au fost distruse.
„Operaţia l-a salvat de la amputare şi proteză. Mâna stângă şi-o va putea folosi doar la cărat o sacoşă, dar, decât o proteză, tot mâna lui e mai bună. O proteză performantă bionică este foarte scumpă şi nu şi-o pot mulţi permite. Deocamdată orice mobilizare îi creează durere în focar, dar după vindecare va fi mai bine”, afirmă dr. Boroda.
După complexele operaţii pe care le-a suferit, starea lui Aurel H. este bună. Dacă nu apar complicaţii, în 10-14 zile el ar putea fi externat.
Mai precizăm că by-pass-ul este o intervenţie chirurgicală prin care se creează noi căi de trecere a sângelui către inimă. Acest lucru se realizează prin înlocuirea arterelor îngustate, înfundate sau distruse cu alte artere sau vene prelevate de la pacient.
(15 sep 2010, 18:03:48