O fetiţă în vârstă de 11 ani a fost omorâtă de un şofer beat într-un accident rutier produs în urmă cu cinci luni de zile, iar ancheta este blocată din lipsa banilor. Situaţia, cumplit de dureroasă, nu este decât o realitate a zilelor în care trăim, zeci de anchete ale Poliţiei bătând pasul pe loc deoarece nu există bani care să acopere expertizele fără de care dosarele nu-şi pot urma cursul lor normal.
17 aprilie, aproximativ ora 21.00. La intrarea în Gura Humorului, un autoturism Fiat Coupe circulă cu viteză venind dinspre Suceava. Pe bulevardul Bucovinei, numărul 56, în zona unei treceri de pietoni, maşina loveşte cu o violenţă extremă o fetiţă în vârstă de 11 ani, Elena Baroniţa Suciu, care locuia în apropiere. În primă fază, minora a fost acroşată cu partea lateral dreapta a maşinii, din acest impact fiind aruncată în aer câţiva metri, după care a căzut pe capota maşinii, suferind un al doilea şoc teribil. Din măsurătorile poliţiei rezultă că de la locul în care a fost lovită prima dată şi până unde a căzut pe carosabil sunt 16 metri. Fata nu a avut şanse de scăpare, suferind fractură de bazin şi o hemoragie internă masivă, iar decesul a survenit instantaneu.
Şoferul, Adrian Nimiţan, în vârstă de 25 de ani, din municipiul Suceava, a refuzat să sufle în etilotest, pentru a-i fi stabilită pe loc alcoolemia. Abia la spital i s-au recoltat probe biologice, iar rezultatul venit ulterior ne scuteşte de alte comentarii: concentraţie de 0,95 g/l alcool în sânge.
Expertiza cu privire la accident trebuia depusă la dosar pe 23 iulie
Ancheta preliminară a oamenilor legii de la Poliţia oraşului Gura Humorului a stabilit că impactul s-ar fi produs la câţiva metri de trecerea de pietoni, pe fondul unei traversări neregulamentare a copilei. Cum însă sunt numeroşi martori care susţin contrariul, iar urmele de la faţa locului nu au putut lămuri toate aspectele, s-a solicitat efectuarea unei expertize de către Biroul de expertize tehnice judiciare de pe lângă Tribunalul Suceava.
Expertiza vizează patru aspecte foarte importante. Care a fost dinamica producerii accidentului, ce reguli de circulaţie au fost încălcate de către conducătorul autoturismului şi de către pieton, care a fost viteza de deplasare a maşinii în momentul premergător impactului, cât şi în momentului acestuia şi ce posibilităţi de evitare a accidentului existau şi în ce condiţii se putea face acest lucru. Aşa cum scrie negru pe alb în hârtia prin care poliţia a cerut expertiza, rezultatul acesteia trebuia depus la dosar până pe 23 iulie a.c. De atunci au trecut aproape două luni de zile, însă documentul încă nu a ajuns la dosar.
În aşteptarea banilor care nu se ştie când vin
Deşi familia îi acuză pe poliţiştii din Gura Humorului care fac anchetă că ar vrea să muşamalizeze cazul, realitatea pare a fi alta. După cum se ştie de luni de zile, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava nu primeşte bani suficienţi de la ministerul de care aparţine pentru achitarea tuturor expertizelor şi rezultatelor probelor de sânge, astfel că sunt plătite doar cele considerate extrem de urgente, restul aşteptând până la o dată pe care nu o poate şti nimeni cu certitudine. Totul din cauza crizei economice şi a lipsei de fonduri.
„Membrii familiei au venit de zeci de ori la mine şi de fiecare dată le-am explicat cum stă situaţia. Am în jur de 15 dosare în aceeaşi situaţie. Ne-am dori să primim sumele necesare, să plătim aceste expertize şi să trimitem dosarele la Parchet să-şi urmeze cursul lor firesc, însă, din păcate, nu putem decât să aşteptăm până când vor veni banii”, ne-a declarat comisarul-şef Vasile Andronic, şeful Poliţiei oraşului Gura Humorului.
Familia ar vrea să adune bani pentru a plăti expertiza
În tot acest timp, părinţii îşi plâng fiica şi nu înţeleg cum se poate ca cel care, beat la volan, a omorât un om, pe trecere de pietoni ori lângă aceasta, să nu răspundă în faţa legii.
„Când am vorbit cu el (n.r. şoferul) la telefon ne-a zis că are de reparat maşina şi nu ne poate ajuta nici cu banii de înmormântare. Tatăl lui a venit la un moment dat să ne dea 100 de milioane, i-am refuzat. Atât valorează pentru ei viaţa unui copil... Să le fie ruşine şi aşteptăm ca legea să ne facă dreptate, şoferul să plătească pentru fapta sa”, s-a plâns Domnica Suciu, mama fetiţei decedate, care are în îngrijire încă cinci copii minori.
Femeia spune că încearcă să adune cei 1.900 de lei, costul expertizei, pentru a o putea achita, însă nu are suma suficientă. Dacă s-ar găsi cineva care ar ajuta-o, spune că ar da aceşti bani, mai ales că legea nu interzice ca expertiza să fie plătită şi de una dintre părţi, la cererea acesteia.
Ce spun martorii
Cât despre momentul producerii accidentului, sunt patru martori care au declarat la poliţie că impactul s-a produs pe trecerea de pietoni.
Paraschiva Capră a relatat cum, cu câteva minute înainte de accident, a fost la un magazin din zonă, iar la întoarcere, atât ea, cât şi un vecin au văzut-o pe copilă ieşind din curte şi îndreptându-se spre magazinul de peste drum.
„Când am dat să intru în curte m-am uitat după ea, era deja cu un picior pe asfalt şi, sunt absolut sigură, era pe trecerea de pietoni. M-am întors apoi cu spatele şi imediat am auzit o bubuitură foarte puternică. Când m-am uitat, am văzut-o pe Baroniţa în aer. În faţa mea a murit, săraca”, a declarat Paraschiva Capră, care susţine că micuţa era învăţată să traverseze întotdeauna pe trecerea de pietoni, aflată în apropiere de locuinţa familiei sale.
Aproximativ aceeaşi este şi declaraţia lui Iliuţă Cristian Ceciul, un alt vecin, care susţine că impactul s-a produs pe trecerea de pietoni.
În privinţa acestor declaraţii, consemnate la poliţie, anchetatorii spun că trebuie privite cu rezervă, având în vedere că cei care le-au făcut sunt apropiaţi ai familiei decedatei.
Legea în România
Aşadar, un şofer a omorât un pieton în timp ce conducea în stare de ebrietate, impactul s-a produs în zona trecerii de pietoni, iar conducătorul auto avea viteză excesivă (aceasta este aproximată în expertiza ce va ajunge la poliţie după achitarea costului ei).
În alte state ar fi suficient pentru ca acesta să ajungă direct după gratii, însă la noi urmează un proces care va dura probabil ani de zile şi în urma căruia şoferul, cu puţin noroc, ar putea lua o pedeapsă cu suspendare, dacă luăm în calcul şi alte accidente de acelaşi gen.
(15 sep 2010, 12:08:50