Mii de elevi din şcolile şi liceele municipiului Suceava au fost întâmpinaţi la deschiderea noului an şcolar nu doar de către cei care îi vor îndruma în descifrarea tainelor învăţăturii, ci şi de către primarul Sucevei, Ion Lungu.
Acesta a făcut un adevărat slalom pe străzile aglomerate şi afectate de lucrările ISPA, pentru a ajunge la timp la inaugurarea anului şcolar în fiecare cartier al Sucevei.
Prima unitate de învăţământ la care a fost prezent, de la 08.30, a fost Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 11, din Burdujeni, care este cea mai mare din tot judeţul Suceava, având aproape 1200 de elevi.
“Pentru al şaptelea an consecutiv am venit la inaugurarea anului şcolar la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 11, o şcoală de referinţă, fiind atât cea mai mare din municipiu, cât şi una dintre cele mai performante. Anul 2010 este greu din punct de vedere financiar. Din fericire, în ultimii şase ani, am alocat peste 15 milioane de euro pentru reparaţii şi investiţii la unităţile de învăţământ din Suceava, iar acum am vizitat sălile de clasă - arată atât de frumos, că îmi pare rău că nu sunt şi eu în clasa I”, a spus Lungu, în faţa sutelor de copii şi părinţi adunaţi în curtea care s-a dovedit neîncăpătoare.
Următoarea ceremonie de deschidere a anului şcolar la care a fost prezent şeful municipalităţii sucevene a fost cea a Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 9, din cartierul Obcini, unde sute de copii s-au arătat dornici să revină în clase, după ce s-au întâlnit cu colegii lor, în vreme ce alţii, care abia acum păşesc în clasa I, priveau cu teamă şi emoţie tot ce se întâmpla în jurul lor.
“Oferta şcolii este următoarea – săli de clasă spaţioase şi luminoase, cabinete de informatică, fizică, chimie, istorie, geografie, laboratoare de biolofie etc., sala de sport oferă în acest an spaţiu pentru echipele de handbal băieţi şi fete, volei băieţi şi fete, baschet, dans sportiv, karate, iar după orele 14.00 consultaţii gratuite pentru elevi, pe toate domeniile”, a prezentat directorul Constantin Mărgineanu câteva dintre facilităţile puse la dispoziţia elevilor, ca urmare a investiţiilor făcute cu sprijinul municipalităţii sucevene.
Prioritate la investiţii în 2011, pentru Colegiul Naţional „Petru Rareş”
La fel ca şi anii trecuţi, primarul Sucevei a ţinut să fie prezent şi la manifestările de început de an şcolar la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, pe care l-a apreciat ca fiind un etalon al performanţei în învăţământul sucevean.
“Am venit cu bucurie şi emoţie la inaugurarea anului şcolar la Colegiul Naţional <Petru Rareş>. Am venit aici din respect pentru performanţă. Ca primar, sunt mândru de Colegiul Naţional <Petru Rareş>. Ca cetăţean al Sucevei şi ca părinte, sunt mândru mai ales atunci când văd clasamente naţionale în care Colegiul Naţional <Petru Rareş> se află în primele zece locuri. Aici, performanţa a luat-o înaintea dotărilor. Cu toate că, astăzi, această şcoală nu are acoperişul schimbat, ne vom ocupa de realizarea unui nou corp de clădire, a unei biblioteci moderne. Proiectul este aprobat, este licitat, sperăm în vremuri mai bune pentru a-l duce la îndeplinire. Anul acesta vom schimba acoperişul, iar anul viitor vom schimba geamurile. Cu toate problemele create de criza economică, tot s-au făcut lucrări de anvergură aici la cantină şi la sala de sport. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar asta este realitatea – în 2011, prioritate la finanţarea din bugetul local va avea Colegiul Naţional <Petru Rareş>, pentru că are performanţe”, a declarat Ion Lungu.
El a făcut un apel şi către părinţi, să îşi desemneze un reprezentant competent, pregătit, deoarece, conform noii structuri a Legii educaţiei, din Consiliul de Administraţie fac parte directorul şcolii, reprezentanţii profesorilor, ai primăriei, dar şi cei ai părinţilor, având drept de decizie.
În prima zi de şcoală, primarul Ion Lungu a fost prezent şi în cartierul George Enescu, la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 8, de acolo deplasându-se în cartierul Iţcani, la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 7.
Nu în ultimul rând, edilul sucevean a ajuns la deschiderea de an şcolar şi la Grădiniţa „Prichindel” din Burdujeni, pentru a-i încuraja pe preşcolarii care au fost încredinţaţi de către părinţi educatoarelor.
(14 sep 2010, 22:36:18