Cu două zile înainte de începutul noului an şcolar, părinţii copiilor de vârstă şcolară din localitatea suceveană Cotu-Dobei, comuna Fântânele, au aflat că Inspectoratul Şcolar a desfiinţat şcoala primară din sat, iar copiii trebuie să meargă la şcoala din Băneşti, la şapte kilometri distanţă.
13 elevi de şcoală primară şi alţi câţiva copii de grădiniţă trebuie să meargă zilnic câte 14 kilometri până la şcoală şi înapoi, în condiţiile în care localitatea nu are microbuz pentru transportul lor, motiv din cauza căruia părinţii sunt extrem de revoltaţi şi decişi să nu-şi mai trimită copiii la şcoală.
„Nu-i ducem nicăieri. Luni dimineaţă, când începe şcoala, îi ducem pe copii la Cotu-Dobei, la noi în localitate şi nu în Băneşti, acolo unde ne pun ei (Inspectoratul Şcolar) să-i ducem. Nu avem cu ce să-i ducem la aşa distanţă”, a declarat Lucica Chirilă, mama unuia dintre elevii din Cotu-Dobei.
Copiii ar trebui să se trezească dimineaţa la ora 5:30
Părinţii elevilor din localitatea Cotu-Dobei spun că nu au cum să-şi lase copiii să parcurgă o aşa de mare distanţă până la şcoală.
„E câmp deschis, avem cale ferată peste care trebuie să treacă. Nu îi putem lăsa aşa, şi nici nu se poate ca în fiecare zi câte un părinte să-i ducă şi să-i aducă de la şcoală”, a spus unul dintre părinţii afectaţi de desfiinţarea unităţii de învăţământ din Cotu-Dobei. Acesta a mai precizat că prin localitate trece un autobuz care merge până la Băneşti, însă ca să ajungă la autobuz copiii ar trebui să se trezească dimineaţa la ora 5:30.
„Ar trebui să-i trezim cu noaptea în cap şi apoi, ca să se întoarcă de la Băneşti, ar mai trebui să stea încă două ore după ce termină programul ca să aştepte autobuzul de ora 14:00”, a mai spus Lucica Chirilă.
Părinţii elevilor din Cotu-Dobei au aflat joi despre situaţia din localitate şi despre faptul că IŞJ le-a desfiinţat şcoala. Deşi au fost la Inspectoratul Şcolar, aceştia spun că nu au găsit rezolvare la problema lor.
„Ni s-a spus că o să primim microbuz care să-i transporte, dar până primim nu aveam cum să-i ducem la Băneşti, de aceea îi ţinem aici, îi ducem la şcoala pe care ei au desfiinţat-o”, a mai precizat Lucica Chirilă.
54 de şcoli din judeţ, desfiinţate din noul an şcolar
Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete, a declarat că în judeţul Suceava s-au desfiinţat 54 de unităţi de învăţământ, din care 37 de şcoli cu clasele I-IV, majoritatea cu învăţământ simultan, 15 grădiniţe şi două şcoli cu clasele I-VIII. Acesta a declarat că numărul claselor cu predare simultană s-a redus simţitor, iar unele şcoli mici s-au desfiinţat, dar există părinţi care „creează presiuni” la Inspectoratul Şcolar Judeţean ca şcolile să funcţioneze în continuare.
Potrivit lui Petru Carcalete, legal, nu este posibil ca o şcoală să funcţioneze în condiţiile în care numărul elevilor nu este suficient nici pentru formarea unei clase.
„Şi la Poieni-Solca părinţii fac presiuni fiindcă s-a desfiinţat şcoala din localitate”, a mai adăugat Carcalete. Acesta a spus că aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Şcoala cu clasele V-VIII de la Glodu-Panaci, care de asemenea a fost desfiinţată fiindcă avea foarte puţini elevi şi nu îndeplinea condiţiile legale de funcţionare.
„La Glodu nu este nici un elev de clasa a VI-a, sunt doar şapte elevi de-a VII-a, 12 de-a V-a şi zece de clasa a VIII-a. Prin urmare, acolo nu putem discuta nici de învăţământ simultan. Este adevărat că nici distanţa de la Glodu la Panaci nu e mică, nici drumul nu e foarte bun, dar este microbuz şi pot fi transportaţi în condiţii satisfăcătoare până la Şcoala din Panaci, dar drumul este în lucru şi la anul vor avea un drum foarte bun. Primăria ar dori menţinerea acestei şcoli dar noi, legal, nu avem cum să o susţinem”, a mai adăugat şeful IŞJ Suceava.
(11 sep 2010, 11:23:49