Campania de recoltare a merelor, care va începe în câteva zile în tot Bazinul Pomicol Fălticeni, scoate la iveală o situaţie cel puţin hilară. Deşi plătesc bani în plus pentru transport, masă ori cazare, marii proprietari de livezi din zonă preferă să lucreze cu forţă de muncă din judeţele vecine. Spun că localnicii refuză în mare parte această muncă, chiar şi acum, în 2010, când sărăcia lucie cuprinde din ce în ce mai multe familii.
După ce mergi la faţa locului şi vorbeşti cu cei care au livezi şi cu localnicii care ar putea să lucreze la ei, constaţi că fiecare are dreptatea lui. Primii lucrează de ani de zile cu zilieri, cei mai mulţi din Botoşani, şi sunt foarte mulţumiţi de aceştia. În primul rând, respectivii au deja experienţa culegerii merelor, astfel că din start sunt preferaţi. Apoi, majoritatea provin din comunităţi foarte sărace, astfel că şi pretenţiile lor financiare nu sunt foarte mari. De altfel, aceasta este şi principala nemulţumire a localnicilor din Fălticeni şi comunele limitrofe, faptul că cei care au livezi le oferă bani puţini, iar dacă nu sunt mulţumiţi li se întoarce spatele, existând alternativa „stranierilor”. Acum câţiva ani, unii pomicultori au adus la cules mere inclusiv oameni din Republica Moldova, şi aceştia având pretenţii financiare foarte reduse, chiar şi comparativ cu localnicii săraci.
Culegătorii, plătiţi cu mere sau cartofi
Inginerul Pavel Onea se ocupă de pomicultură de 12 ani. Anul acesta are de cules măr de pe 50 de hectare şi are nevoie de aproximativ 30 de oameni, care să lucreze la livadă aproximativ o lună de zile.
„Anul trecut muncitorii au fost din judeţele vecine, mai ales Botoşani şi Iaşi, şi anul acesta s-ar putea să fie la fel, aici la noi nu prea sunt interesaţi. Toată lumea ştie că aici e zona pomicolă, dar nu vine nimeni să se intereseze de un loc de muncă sezonier”, ne-a declarat pomicultorul.
Modul în care vrea acesta să-şi plătească oamenii ar părea puţin atractiv pentru mulţi. Le calculează câştigul în funcţie de containerele de mere strânse şi spune că un muncitor harnic ajunge într-o zi la 50 de lei. Nu le dă banii însă, ci produse echivalente sumei, culegătorii având de ales între cartofi şi mere.
„Zona Sucevei oferă mai multe posibilităţi decât în alte părţi, iar acest lucru se vede”
În alte părţi se dau însă bani. De exemplu, cei care vin să culeagă mere de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni primesc 12 lei pentru fiecare container umplut cu mere (aproximativ 300 de kilograme), în funcţie de cât de harnic este, culegătorul putând câştiga între 40 şi 60 de lei la zi. Asta, însă, în condiţiile în care munceşte de dimineaţă şi până seară, iar munca de culegător este grea şi migăloasă.
Şi aici, la staţiunea de stat, forţa de muncă este aproape exclusiv din afara judeţului.
„Problema este foarte simplă. În zonă nu am găsit oameni dornici să muncească la noi, sau dacă am găsit au fost foarte puţini. Ne-ar fi la îndemână să lucrăm cu localnici, să nu mai avem de suportat cheltuieli cu masa sau cu transportul, însă nu se poate. Totuşi, zona Sucevei oferă mai multe posibilităţi decât în alte părţi, iar acest lucru se vede”, este de părere Gheorghe Iacobuţă, directorul staţiunii, care ne-a spus că cei mai mulţi dintre oamenii care vor veni la cules în acest an sunt din Botoşani şi au deja experienţă în această muncă.
Concurenţa care îi trage în jos şi comparaţia cu străinătatea
Am vrut să aflăm şi care este părerea câtorva localnici fără serviciu şi cu posibilităţi reduse faţă de acest loc de muncă sezonier. Cei mai mulţi au dat de înţeles că un astfel de post nu prea îi interesează, în condiţiile în care nu este plătit bine şi este şi pe o scurtă perioadă de timp, astfel că nu are cum fi o soluţie pentru ieşirea din impas.
„Noi anul trecut am lucrat la cules mere, cu 50-60 de lei la zi, ăia (n.r. culegătorii din judeţele vecine) vin şi muncesc şi cu 40-50 de lei la zi. Asta e toată problema”, ne-a explicat Petrică Irimia.
Cei care au lucrat peste hotare zâmbesc când aud de un astfel de post.
„Eu m-aş duce, dar nu la banii ăştia. Eu am fost în Belgia şi câştigam trei milioane de lei vechi pe zi la cules de roşii. Se compară una cu alta? s-a întrebat, la ieşirea dintr-o crâşmă, Cristian Ciobanu.
(10 sep 2010, 14:31:08