Furnizorul de apă al municipiului Suceava, SC ACET SA, a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică o derogare pentru a creşte cantitatea de clor adăugată în apa potabilă la ieşirea din staţia de tratare de la Berchişeşti. ACET a cerut acceptul DSP de a creşte cantitatea maximă de clor folosită pentru dezinfectare, de la maximum 0,5 mg/l la 0,7 mg/l.
„Specialiştii din DSP, luând în considerare valoarea solicitată, lucrările în curs de execuţie, cât şi cele programate, rolul de dezinfectant al clorului, cât şi rolul de sistem tampon pe conducte al clorului, cât şi eventualul efect asupra sănătăţii populaţiei, sunt de acord cu acordarea derogării şi vor solicita Ministerului Sănătăţii să o aprobe”, se arată într-un comunicat de presă remis, ieri, de DSP.
Întrebat care este încărcătura de substanţă organică şi cea microbiană din apa potabilă, de este necesară suplimentarea cantităţii de dezinfectant, directorul ACET, Ştefan Groza, a admis că „s-ar putea să fi fost o încărcătură mai mare”, dar dă asigurări că „nu este nici o problemă în privinţa potabilităţii apei” şi că „nu este o situaţie de alarmă”.
„La capăt de reţea aproape nu se mai detectează clorul din apă, deci s-ar putea să fi fost o încărcătură mai mare de substanţă organică, care l-a consumat. Acum s-a schimbat şi STAS-ul, trebuie să fie anumiţi parametri şi la capăt de reţea, până acum doi-trei ani se cerea să fie doar urme de clor. Asta e mai dificil, e o reţea de apă, nu farmacie”, a spus Ştefan Groza.
Directorul ACET a arătat că din punct de vedere calitativ apa a fost afectată atât de lucrările de reabilitare a reţelelor, de desele intervenţii la avarii, precum şi de utilizarea în paralel a conductelor vechi şi a celor noi, care au antrenat în circuit depunerile de pe conductele vechi.
Potrivit lui Ştefan Groza, după creşterea cantităţii de clor apa nu-şi va modifica gustul, dezinfectantul va fi în continuare insesizabil.
Apa cu 0,7 mg clor rezidual liber/litru va curge la robinetele sucevenilor până la sfârşitul acestui an.
( 9 sep 2010, 15:18:18