Zeci de absolvenţi de liceu care au susţinut săptămâna trecută bacalaureatul de toamnă au fost urmăriţi de ghinion, având în vedere faptul că mai aveau nevoie de doar câteva de sutimi în plus la nota finală pentru a obţine media minimă de promovare, adică 6.
Pe de altă parte, despre alţi zeci de candidaţi se poate spune că au avut noroc fiindcă au trecut examenul de bacalaureat cu media minimă de promovare sau cu medii cu câteva sutimi mai mari decât nota minimă necesară.
În ceea ce priveşte cea mai mare medie obţinută la sesiunea de toamnă a bacalaureatului, aceasta aparţine absolventului Bogdan Casian, de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, care a terminat examenul de maturitate cu media 9,13.
Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, din cei 1072 de concurenţi prezenţi la sesiunea de toamnă a bacalaureatului, 397 au reuşit să obţină minim media 6 şi să promoveze examenul, în timp ce 675 de absolvenţi de liceu au fost respinşi.
Doar 36% dintre candidaţi au luat bacalaureatul
Iniţial, la examen s-au înscris 1230 de candidaţi, însă 158 dintre aceştia nu s-au mai prezentat la probe, iar patru absolvenţi de liceu au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă sau pentru fraudă.
Rata de promovare în judeţul Suceava, înainte de contestaţii, a fost de doar 36%.
După afişarea rezultatelor, 240 dintre absolvenţii de liceu au fost nemulţumiţi de notarea de la una sau chiar mai multe discipline şi, astfel, au fost înregistrate 324 de contestaţii.
Cele mai multe dintre acestea s-au înregistrat la matematică, 146 de contestaţii, disciplină urmată de limba română, unde s-au depus 101 contestaţii. La anatomie şi biologie s-au înregistrat 48 de cereri de recorectare a lucrărilor, la geografie s-au depus 19 contestaţii, la fizică, 14, la istorie, două, iar la chimie şi economie, câte o contestaţie. Lucrările se vor recorecta astăzi şi mâine, iar pe 9 septembrie se vor afişa rezultatele finale ale celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat.