Secţia de Obstetrică şi Neonatologie de la Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc (Maternitatea, cum este cunoscută de publicul larg) a fost închisă începând din 6 septembrie a.c., pentru şase zile. Măsura a fost instituită prin dispoziţie emisă de managerul spitalului, dr. Eugen Ciosnar, iar în perioada menţionată, în perimetrul respectiv se vor desfăşura activităţi de dezinfecţie, deratizare şi dezinsecţie.
Pentru că managerul se află în concediu, am solicitat precizări medicului Gavril Mihali, care îl înlocuieşte temporar la conducerea spitalului. Dr. Mihali ne-a precizat că măsura nu a fost luată ca urmare a vreunei situaţii deosebite sau a vreunei infecţii înregistrate în secţie, ci preventiv. Aceeaşi sursă ne-a explicat că au fost înştiinţaţi factorii responsabili de la DSP şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava şi că toate naşterile vor fi dirijate spre alte spitale, mai ales la Suceava, pentru că şi personalul medical specializat din secţia cu activitate suspendată este în concediu. Referitor la eventualele urgenţe medicale ce necesită intervenţii chirurgicale, managerul interimar a explicat că nici acestea nu se pot efectua la Câmpulung deocamdată, pentru că şi unicul medic anestezist pe care îl are spitalul se află în concediu legal de odihnă.
Medicii de familie spun că nu au fost informaţi oficial despre închiderea Maternităţii
Până în prezent, conform precizărilor dr. Mihali, nu au fost înregistrate, cel puţin în prima zi, situaţii de gravide sau alte urgenţe de acest gen dirijate spre secţia închisă. Totuşi, nici publicul larg şi nici mulţi dintre medicii de familie, mai ales cei din comunele învecinate, care trimit gravide aflate la zeci de kilometri distanţă de spital, nu ştiau despre măsura luată la spitalul câmpulungean sau au aflat pe căi neoficiale.
“Eu am aflat neoficial, de la o pacientă care urma să nască şi a aflat că nu poate fi primită la Câmpulung. Am telefonat să aflu amănunte şi acum trimit toate cazurile la Suceava. Oficial nu am primit nimic”, ne-a confirmat un medic de familie din comuna Vama.
Vestea primită prin “vocea târgului” a speriat numeroase viitoare mămici, care se tem să nu aibă complicaţii cu sarcina în acest interval.
Lipsă de personal
Dispoziţia managerului spitalului a fost emisă conform legislaţiei în vigoare, încă din 26 august, şi a fost doar comunicată Consiliului de Administraţie al Spitalului şi primarului municipiului. În încercarea de a afla opinia forurilor tutelare locale despre această decizie şi motivele sale, am constatat însă că primarul Gabriel Şerban se află în străinătate, preşedintele CA al spitalului, dr. Dinu Sădeanu, se află şi el în concediu, iar ceilalţi factori din conducerea primăriei nu ştiau nimic despre această măsură şi au fost uimiţi, deşi spitalul se află oficial în subordinea primăriei.
Documentul ce a fost remis spre ştiinţă primarului şi Consiliului de Administraţie al spitalului demonstrează însă clar că adevărata cauză pentru suspendarea activităţii secţiei este alta, şi anume lipsa de personal. Managerul spitalului menţionează clar că se află în concediu legal atât cei doi medici din secţia cu pricina, cât şi medicul de la ATI, precum şi personalul medical.
Situaţia aceasta, precum şi alta asemănătoare, au fost confirmate de unul dintre reprezentanţii Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al spitalului, pr. Teodor Giosan. “Personal, sigur că nu pot fi de acord cu asemenea măsură şi nici nu am mai auzit să se închidă undeva o maternitate pentru că medicii lipsesc temporar. Totuşi, ni s-a explicat în şedinţă că situaţia este foarte delicată şi nu există soluţii. Medicii sunt foarte solicitaţi, nu li se poate refuza concediul, omeneşte vorbind şi sigur că trebuia găsită altă variantă, dar se pare că nu o au şi nu e vorba de rea-voinţă, ci de o stare de care nici conducerea spitalului şi nici medicii nu sunt bucuroşi. Oricum, fără medicul de la ATI secţia nu putea funcţiona. Managerul s-a plâns şi de situaţia de la Pediatrie, unde nu se fac gărzile din lipsă de personal. Noi abia acum ne-am constituit drept Consiliu de Administraţie, e şi multă complicaţie cu preluarea spitalului şi e mult de lucru până punem la punct totul. Dar repet, personal consider că trebuie găsite variante pe viitor, ca să nu se ajungă la aşa ceva”, ne-a explicat consilierul local.
Deocamdată, la nivel local, suspendarea activităţii la secţia spitalului nu generează decât disconfort pentru paciente, dar la nivelul autorităţilor locale nici măcar nu este clar, dacă persoanele cu atribuţii clare de la toate nivelurile se află în concediu, cine ar purta responsabilitatea dacă o situaţie urgentă s-ar sfârşi trist pentru o mamă sau un copil din cauza distanţei mari până la un alt spital.
( 7 sep 2010, 15:00:21