După un an de pauză, Festivalul – concurs internaţional de folclor „Cântecele Neamului”, iniţiat şi organizat de Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu”, din cadrul Centrului Cultural Bucovina, se va desfăşura, în luna octombrie, la Suceava.
Principalul obiectiv al festivalului este afirmarea şi lansarea tinerilor solişti vocali şi instrumentişti, elevi ai şcolilor populare de artă din ţară şi din ţările în care comunităţile româneşti păstrează şi continuă tradiţiile folclorice româneşti (Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia, Franţa, Spania, Portugalia).
Şeful Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Petre Horvat, ne-a spus că bugetul pentru manifestarea din acest an este de 250 de milioane de lei vechi, finanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Suceava.
Fiecare solist vocal va prezenta în concurs două melodii: o doină sau baladă (fără acompaniament) şi un cântec de joc (cu acompaniament) ambele reprezentând zona folclorică din care provine concurentul.
Soliştii instrumentişti vor intra în competiţie cu două piese instrumentale (tipice zonei pe care o reprezintă) din care una devirtuozitate (ambele cu acompaniament). Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Ansamblului folcloric „Bucovina” al Şcolii Populare de Arte Suceava.
Trei evenimente culturale de amploare
„Chiar dacă nu vom atinge, în acest an, amploarea Festivalului – Concurs <Cântecele Neamului> din anul 2008, mă refer la număr de participanţi, nu la calitatea soliştilor, fiind un an de criză, dorim să mergem cu tradiţia mai departe, mai ales că festivalul s-a bucurat de mult succes”, a declarat Petre Horvat. Tot el a completat că Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava organizează, anual, alte două manifestări culturale de amploare, Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Lumina Nordului” şi Concursul naţional de artă plastică „Ion Irimescu”.