Doi dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai oraşului Gura Humorului, cei care de zeci de ani au fost „sufletul” manifestărilor artistice şi culturale ale oraşului, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, profesoara Elvira Romaniuc, şi directorul Casei de Cultură din localitate, profesorul Constantin Logigan, au fost premiaţi de către primarul Marius Ursaciuc.
În cadrul sărbătorii „Nopţile Humorului”, ieri după-amiază, sau „noaptea, la lumina zilei”, cum le place organizatorilor să spună, în cadrul festivităţii de premiere a câştigătorilor din acest an ai Festivalului „Umor... La Gura Humorului” şi ai Festivalului „Toamnă la Voroneţ” au fost premiaţi şi aplaudaţi doi dintre oamenii care fac şi sprijină cultura la Humor, Elvira Romaniuc şi Constantin Logigan.
„Vera s-a căsătorit cu muzeul (Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina) şi şi-a luat ca amant <Toamnă la Voroneţ>” a spus primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, oferindu-i Elvirei Romaniuc un imens coş cu flori. Şi pentru a fi la adevărata înălţime a valorii sale, primarul a invitat-o pe Elvira Romaniuc să se urce, în picioare, pe un scaun, în faţa publicului şi astfel i-a mulţumit directorului Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, în numele a peste 16 mii de humoreni, pentru efortul constant, de zeci de ani, depus pentru cultură.
„Vă mulţumesc celor care veniţi la Gura Humorului şi care vă bucuraţi de creaţia artistică”, a declarat Elvira Romaniuc, adăugând că primarul i-a făcut o surpriză.
Alături de Elvira Romaniuc, primarul Marius Ursaciuc l-a premiat şi pe directorul Casei de Cultură din Gura Humorului, Constantin Logigan, cei doi fiind oamenii care şi-au dedicat întreaga viaţă culturii.
„Sunt cei mai importanţi oameni ai oraşului şi merită aprecierile şi aplauzele noastre pentru o viaţă dedicată culturii”, a spus primarul Ursaciuc.
Humorenii au hotărât să diminueze durata zilei cu 25%
Ieri a fost ultima zi de manifestări din cadrul „Nopţilor Humorului”, când au fost premiaţi câştigătorii Festivalului Internaţional de Grafică, Satirică şi Literatură Umoristică „Umor... La Gura Gura Humorului” şi ai Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ”. Evenimentul s-a desfăşurat în sala Tisa a Hotelului Best Western, iar atmosfera a fost una deosebită. S-au spus bancuri, s-au recitat poezii şi epigrame, s-a cântat, iar publicul a gustat din plin momentul.
Criza şi impozitele au fost pe loc „speculate” de epigramişti, care şi-au împărtăşit creaţia cu publicul şi au fost intens aplaudaţi. Elis Râpeanu, care de altfel a fost şi premiată pentru epigramele sale, a stârnit hohote de râs în sală cu epigrama „Cam mulţi au spus c-ar vrea să fie, impozit mare pe prostie/ Dar nu stă-n gândul nimănui să-l pună pe prostia lui”.
Şi pentru că tot e criză declarată, humorenii au hotărât să diminueze durata zilei cu 25%, să austerizeze, dar să continue să trăiască, iar noaptea să înceapă la ora 10 dimineaţa.
Actorul Dorel Vişan a fost aplaudat pentru monologul prezentat din drama „Decebal” de Mihai Eminescu şi pentru recitarea poeziei „Puntea lui Rumi” de George Coşbuc.
Corul „Lira”, condus de profesorul Sever Dumitrache, a dat şi mai multă culoare festivităţii de premiere. Înfiinţat în urmă cu şapte luni, „dintr-o glumă”, cum a spus primarul Marius Ursaciuc, corul „Lira” este format din trei primari, printre care şi cel al oraşului Gura Humorului, poliţişti, jandarmi şi profesori, iar cele trei melodii cântate ieri au fost aplaudate îndelung.
Ieri, la Gura Humorului a fost sărbătoare şi toţi, cu mic, cu mare, au participat la activităţi culturale şi la distracţie. Parada Minorităţilor, premierea olimpicilor humoreni, celebrarea a 40 de ani de carieră artistică a Mariei Macovei, „Nunta de Aur”, şi Concursul „Cel mai puternic om din Bucovina” au fost doar câteva dintre atracţiile zilei de ieri.
„Nopţile Humorului” s-au încheiat cu „Vechiul şi noul Cenaclu Flacăra” şi cu un foc de tabără.
( 6 sep 2010, 11:45:08