Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 sep 2010 - Anul XV, nr. 208 (4499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sprijin

Finanţare de 20 de milioane lei pentru achiziţia cărbunelui necesar încălzirii Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Termica Suceava va avea la dispoziţie cel puţin 20 de milioane de lei pentru a achiziţiona cărbunele necesar furnizării căldurii şi apei calde în iarna care se apropie.

Până acum, lipsa banilor pentru achiziţionarea de combustibil, precum şi problemele legate de distrugerea infrastructurii feroviare, care asigura aprovizionarea din Rusia şi Ucraina, au făcut ca Termica să fie reticentă în a încheia mai multe contract de furnizare a cărbunelui.

Dar, după vizita de lucru a primarului Ion Lungu la Bucureşti, joi, împreună cu directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, anul acesta, Termica Suceava va avea la dispoziţie cel puţin 20 de milioane de lei pentru a face achiziţiile de cărbune necesare.

“În primul rând am lămurit problema asigurării subvenţiilor de stat la achiziţionarea combustibilului necesar centralelor termice. Conform OUG 36/2006, Termica poate beneficia de subvenţii de până la 45% din valoarea combustibilului necesar asigurării căldurii populaţiei. Şi anul acesta vom beneficia de subvenţii de aproape 100 de miliarde de lei vechi. În acelaşi timp, Primăria Suceava garantează Termicii un împrumut de 100 de miliarde de lei de la bănci, tot pentru achiziţionarea de cărbune, încât nu vor fi probleme cu asigurarea căldurii nici în această iarnă”, a declarat primarul Ion Lungu.

Pe de altă parte, edilul sucevean a subliniat importanţa grăbirii procesului de privatizare a Termica, în sensul realizării cu capital privat a unei noi centrale termice, mai eficientă şi dimensionată exact la necesităţile Sucevei, astfel încât costul de producere a gigacaloriei să fie mult mai mic decât în prezent.

“Este ultimul an în care mai beneficiem de subvenţii la achiziţionarea combustibilului pentru centrala de termoficare. În iarna 2011 – 2012 trebuie să intrăm cu o altă strategie de termoficare, mai eficientă, care să asigure populaţiei căldură la un preţ suportabil. Aceasta este şi concluzia comisiei care a analizat problemele sistemelor de termoficare la nivel naţional”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

Noua centrală de termoficare ar urma să fie construită tot pe terenul Termica, va funcţiona atât pe gaz metan, cât şi pe combustibil alternativ (probabil lemn) şi va funcţiona în cogenerare – va produce energie electrică în paralel cu energia termică, acoperind astfel o parte din costurile de producere a gigacaloriei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţare de 20 de milioane lei pentru achiziţia cărbunelui necesar încălzirii Sucevei.
 Vizualizări articol: 735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Finanţare de 20 de milioane lei pentru achiziţia cărbunelui necesar încălzirii Sucevei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sugestii trimis de
( 5 sep 2010, 12:32:50
Daca tot se debranseaza de la caldura multi si isi monteaza centrale cine mai are nevoie de Termica, nu ar fi mai bine s-o inchideti cu totul si cu asta s-ar rezolva toate problemele, la asa preturi la caldura si cu salarii de 6 milioane cine isi permite sa plateasca caldura 8 mil pe luna
1.1  RE: Sugestii trimis de
( 5 sep 2010, 13:36:12
Neinformatule,unde ai auzit tu ca suceveanul trebuie sa plateasca la iarna 800 lei/luna,contravaloarea caldurii ? Iti fac o recomandare,cand privesti la tv fel de fel de "derbedei' ce-si dau cu parerea vis a vis de ceea ce numim gigacal sau m3 de H2O,asculta si crede numai ce consideri ca poate fi real,nu te uita numai la poze.Multi privitori la OTV-urile lui Felix si Nus ,cred ceea ce se spune acolo,este adevarat,chiar pe asta mizeaza 'tonomatele" de acolo.Romanul naiv si neinformat,dupa vizionarea scenetelor regizate si trucate de 'analistii lui Peste" de la FELIX Tv si NUS Tv,glasuies cam astfel : "ai vazut,uite ce fac astia,uite ce face Basescu cand este criza,etc,etc".Unii vor ca presedintele Basescu sa se imbrace in hainele lui Superman si sa rezolve,problema pensiilor,a salariilor,a locurilor de munca,a locuintelor,iar noi romanii sa stam la carciuma,sa bem,eventual sa fim pensionati medical,si sa asteptam "sa ni se dea".
2.   Corectura trimis de
( 5 sep 2010, 13:47:52
" au făcut ca Termica să fie reticentă în a încheia mai multe CONTRACT de furnizare a cărbunelui." Noua centrală de termoficare ar urma să fie construită tot pe terenul Termica, va funcţiona atât pe gaz metan, cât şi pe combustibil alternativ (probabil lemn)",hmmmmm ! Mai sa fie....zau d-le primar,pe terenul lui Termica zici ? Mai gandeste-te.....si investitorii gde(unde) sunt ? Oare nu cumva numai pe gaz o sa functioneze,lemnul este doar ptr cei naivi ?Cota aia blestemata de gaz dom' primar.Oare normele UE spun ca este posibil sa construiesti o centrala care functioneaza pe gaz in anul 2011 ? Ce spui ? De aia investesc europenii pe linie de mediu,sa poluam noi aci in Bucovina,astai....Bucovina este pe partea cealalta a raului,am uitat. Parerea mea,cum ar fi spus Nicu Vacaroiu este urmatoarea : "baliverne rostite in necunoastere,interes personal sau de grup,rea vointa,hotie,comisioane,etc".A varianta edililor !
3.   Nu reusesc sa inteleg o chestie trimis de
( 5 sep 2010, 14:13:25
Cu 20 milioane RON se pot achizitiona/construi centrale de cartier sau de bloc. Cei care nu-si permit sa isi achzitioneze centrale de apartament ar putea sa plateasca mult mai usor o rata inclusa in factura de intretinere, rata care sa se intinda pe 5 sau 10 sau mai multi ani chiar. O centrala de cartier care deserveste cateva sute de apartamente poate fi achitata lejer in 10-20 de ani , fara ca rata sa fie deloc mare. Dar adevarul este altul: din banii astia de carbune/pacura, o parte se duc catre niste baieti destepti, niste oameni nu-si pierd locurile de munca iar autoritatile nu se trezesc cu ei pe cap trebuind sa le ofere programe de reconversie profesionala (oricum autoritatile nu au fost in stare sa implementeze vreodata asa ceva cap-coada). Si, de fapt, baietii destepti ar pierde accesul la o puternica conducta de bani si se prefera ca an de an sa se prelungeasca acest chin. Pana acum daca se voia se faceau centrale in tot orasul si era mult mai ieftina factura ... garantat.
3.1  RE: Nu reusesc sa inteleg o chestie trimis de
( 6 sep 2010, 16:44:22
BRANDIBURU,ai dreptate dar numai in mica masura.Iata cum stau lucrurile cu adevarat.Problema iscata de tine cu "centralele de cartier,este o idee ce nu poate fi pusa in practica niciodata.De ce,o sa spui.Pai,o centrala de cartier este acelasi lucru cu o centrala gen Termica la scara mai mica.Ptr a o construi si exploata,este nevoie de o societate,spatiu,aprobari n ! de la toate ministerele,poluare,norme europene,angajati profesionisti,cota de gaz,consumatori,retea de termoficare,contorizare si incasarea 100 % a contravalorii energiei termice livrate. Alt fapt,proprietarii de locuinte nu accepta ca fumul degajat in urma arderii a CH4 sa fie evacuat langa balconul sau gradina lui.Odata montata centrala de cartier,trebuiesc contracte ptr consumatori cu clauze de ambele parti iar daca nu incasezi banii,ce faci cu centrala,conductele,angajatii, ? D-le BRANDIBURU,iarna nu-i ca vara ! Mai analizeaza daca este posibil !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei