Termica Suceava va avea la dispoziţie cel puţin 20 de milioane de lei pentru a achiziţiona cărbunele necesar furnizării căldurii şi apei calde în iarna care se apropie.
Până acum, lipsa banilor pentru achiziţionarea de combustibil, precum şi problemele legate de distrugerea infrastructurii feroviare, care asigura aprovizionarea din Rusia şi Ucraina, au făcut ca Termica să fie reticentă în a încheia mai multe contract de furnizare a cărbunelui.
Dar, după vizita de lucru a primarului Ion Lungu la Bucureşti, joi, împreună cu directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, anul acesta, Termica Suceava va avea la dispoziţie cel puţin 20 de milioane de lei pentru a face achiziţiile de cărbune necesare.
“În primul rând am lămurit problema asigurării subvenţiilor de stat la achiziţionarea combustibilului necesar centralelor termice. Conform OUG 36/2006, Termica poate beneficia de subvenţii de până la 45% din valoarea combustibilului necesar asigurării căldurii populaţiei. Şi anul acesta vom beneficia de subvenţii de aproape 100 de miliarde de lei vechi. În acelaşi timp, Primăria Suceava garantează Termicii un împrumut de 100 de miliarde de lei de la bănci, tot pentru achiziţionarea de cărbune, încât nu vor fi probleme cu asigurarea căldurii nici în această iarnă”, a declarat primarul Ion Lungu.
Pe de altă parte, edilul sucevean a subliniat importanţa grăbirii procesului de privatizare a Termica, în sensul realizării cu capital privat a unei noi centrale termice, mai eficientă şi dimensionată exact la necesităţile Sucevei, astfel încât costul de producere a gigacaloriei să fie mult mai mic decât în prezent.
“Este ultimul an în care mai beneficiem de subvenţii la achiziţionarea combustibilului pentru centrala de termoficare. În iarna 2011 – 2012 trebuie să intrăm cu o altă strategie de termoficare, mai eficientă, care să asigure populaţiei căldură la un preţ suportabil. Aceasta este şi concluzia comisiei care a analizat problemele sistemelor de termoficare la nivel naţional”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Noua centrală de termoficare ar urma să fie construită tot pe terenul Termica, va funcţiona atât pe gaz metan, cât şi pe combustibil alternativ (probabil lemn) şi va funcţiona în cogenerare – va produce energie electrică în paralel cu energia termică, acoperind astfel o parte din costurile de producere a gigacaloriei.
( 5 sep 2010, 12:32:50