Refacerea podului tehnic de peste apa Sucevei, rupt la inundaţii, prin unirea capetelor de pod cu o estacadă metalică grea de zeci de tone, o operaţiune dificilă, care a necesitat un volum mare de muncă şi echipamente speciale, s-a dovedit o reuşită şi o premieră, cel puţin la nivel judeţean.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, prezent în momentul în care uriaşa bucată metalică de pod a fost ridicată şi fixată la locul ei cu o macara de mare putere, a subliniat faptul că de succesul acestei operaţiuni depindea asigurarea apei calde în cea mai mare parte a municipiului Suceava, pentru că acest pod tehnic, care a fost rupt de ape, susţinea conducta de apă caldă care vine de la Termica, precum şi noile conducte de apă rece montate prin proiectul ISPA.
Cea mai mare lucrare de confecţii metalice din judeţ
Din această cauză, s-a căutat soluţia cea mai rapidă de reparare a podului tehnic, unirea capetelor cu o estacadă metalică, mai uşoară decât una care ar fi fost reconstruită din beton, aceasta fiind considerată cea mai eficientă metodă.
“Este cea mai mare lucrare de confecţii metalice realizată la noi în judeţ, estacada rezultată având o lungime de 47 de metri şi o greutate de 43 de tone. Pentru realizarea ei s-au lucrat trei săptămâni, zi şi noapte, inclusiv sâmbetele şi duminicile, în atelierul de confecţii metalice al SUCT, fiind adusă aici în patru tronsoane, unite aici, în lunca Sucevei. Pentru montarea acestui colos metalic ne-ar fi trebuit cam trei macarale, care să lucreze timp de o săptămână. Am găsit apoi această variantă, a unei macarale capabile să ridice şi 500 de tone, pe care am închiriat-o, reducând astfel timpul de montare cel puţin cu cinci zile. Întreaga lucrare a necesitat un efort deosebit, iar pentru reuşită merită felicitaţi cei care au muncit din greu pentru a face totul în timp cât mai scurt”, a declarat directorul SUCT Suceava, Dumitru Popescu.
Estacada metalică care completează bucata lipsă din podul tehnic de peste apa Sucevei a fost poziţionată ieri, în jurul orei 14.00, cu ajutorul unei macarale capabile să ridice greutăţi de până la 500 de tone, închiriată de la o firmă de profil, cu sediul în Oradea.
Costul închirierii macaralei, în valoare de patru milioane de euro, se ridică la peste 15.000 de euro pe zi.
Conducta de apă caldă, ridicată odată cu estacada metalică
Un alt artificiu la care s-a apelat pentru scurtarea perioadei de reluare a furnizării apei calde în municipiul Suceava a fost cel al montării conductei de apă caldă direct pe estacada metalică care a fost ridicată de macaraua uriaşă.
Altfel, conducta ar fi trebuit să fie sudată, piesă cu piesă, la înălţime, după ce se finaliza lucrarea de fixare a estacadei. Chiar şi aşa, tot mai sunt necesare aproximativ două zile pentru a uni capetele conductei de pe estacada metalică cu cele de pe construcţiile de beton, mai ales că există diferenţe de nivel, care fac lucrarea destul de dificilă.
În cel mai bun caz, conducta de apă caldă ar fi refăcută complet până duminică seara, ceea ce ar permite celor de la Termica să înceapă operaţiunea de umplere a sistemului de distribuţie cu agent termic.
( 4 sep 2010, 13:31:04
Adica o macare ce costa 4 mii.E se inchiriaza cu 15 mii E pe zi?
Pai mane ma duc la piata si-mi cumpar o macara si o inchiriez doar 1 data pe an ..
fac reducere catre primarie ....o inchiriez doar cu 7 mii.:)
A cui o fi macaraua ?