Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 sep 2010 - Anul XV, nr. 208 (4499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Investigaţii în ritm de melc

17 turişti intoxicaţi, unul mort, şi nici un vinovat după şapte luni de anchetă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Au trecut şapte luni de la incidentul în urma căruia 18 turişti cazaţi la o pensiune de la ieşirea din municipiul Suceava spre Şcheia au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon, iar unul dintre ei a murit, şi anchetatorii tot dau din umeri când sunt întrebaţi cine-i vinovatul şi cine va fi tras la răspundere.

În ziua în care turiştii ajungeau pe bandă la „Urgenţele” Spitalului Judeţean cu dureri de cap, autorităţile anunţau în faţa ziariştilor că vor face tot felul de analize şi investigaţii pentru a afla ce anume a dus la intoxicaţia colectivă şi din ce cauză s-a produs nefericitul eveniment, mediatizat la acea vreme şi de publicaţiile şi posturile centrale de televiziune. Era pe 4 februarie a.c.

Astăzi, pe 4 septembrie, nici unul dintre specialiştii care se perindau atunci pe la pensiunea respectivă (n.r.-„Casa Aristocrat”) nu poate să spună exact cum a ajuns gazul otrăvitor în camere.

De la Poliţie suntem trimişi la Parchet, de la Parchet înapoi la Poliţie.

E drept că până în prezent, anchetatorii au dispus două expertize tehnice judiciare, una în construcţii civile şi industriale, cealaltă pentru instalaţii şi încălzire ambientală.

Din datele pe care le deţinem, ambele expertize au fost finalizate, însă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava nu a plătit încă contravaloarea acestora din cauza sărăciei din sistem.

Reprezentanţii poliţiei judeţene spun că nu e vina lor şi aşteaptă banii de la Bucureşti, fără voia şefilor de la Capitală neavând fonduri din care să achite expertizele.

Am încercat să aflăm cât costă cele două expertize tehnice judiciare, însă purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Gabriel Panţiru, ne-a declarat că nu ne poate răspunde, întrucât „nu este o informaţie publică”.

Nu înţelegem de ce nu ar trebui să ştim costul unei astfel de expertize, cu atât mai mult cu cât aceasta este plătită din bani publici şi nu din contribuţiile personale ale anchetatorilor.

 

O defecţiune la centrala termică, varianta probabilă

Între timp, dosarul prinde praf prin birourile anchetatorilor, iar nici unul dintre cei 17 turişti rămaşi în viaţă în urma acelei experienţe dramatice, nici măcar rudele turistului găsit decedat în cameră, nu au aflat nici până în ziua de azi, la şapte luni de la incident, din ce cauză s-a petrecut nenorocirea şi din vina cui.

Din informaţii pe care le deţinem, se pare că ar fi vorba de o defecţiune de montare la coşul de evacuare a gazelor de la centrala termică.

În aceste condiţii, dacă această variantă va fi confirmată de concluziile expertizei, atunci cei care vor fi traşi la răspundere sunt reprezentanţii firmei care au vândut şi montat instalaţia termică, existând contracte de prestări servicii între administratorul pensiunii şi societatea respectivă.

De pierdut are şi administratorul pensiunii, Gheorghe Filipciuc, care, pe lângă publicitatea negativă de care a avut parte în urma acestui incident, stă de şapte luni cu „lacătele” puse pe recepţia pensiunii de patru stele.

Sistarea activităţii hoteliere a fost cerută chiar de către administrator, până la finalizarea anchetei.

 

„M-am gândit oare de ce sufăr, ce boală am, ce-am păţit, de ce am căzut jos, cum am leşinat...”

În dimineaţa zilei de joi, 4 februarie, Daniel Ciupercă, în vârstă de 45 de ani, din Focşani, a fost găsit fără suflare într-una din camerele de la etajul I al pensiunii “Casa Aristocrat”.

Alte 17 persoane cazate în aceeaşi unitate hotelieră au ajuns la “Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava, acuzând stări de greaţă, dureri de cap şi ameţeală.
„Dimineaţa, când m-am trezit, mi-am simţit pulsul în urechi, pe pernă, ca şi cum aş fi băut. Am ajuns la baie, am deschis gemuleţul, m-am spălat şi, când am ieşit, am căzut fulgerător. Ţin minte şi acum, îmi răsună în urechi, bufnitura când am ajuns jos. M-am trezit cu faţa în jos şi simţeam că este un aer curat. Nu am ştiut ce întâmplă cu mine, m-am gândit oare de ce sufăr, ce boală am, ce-am păţit, de ce am căzut jos, cum am leşinat...”, explica unul dintre turiştii intoxicaţi, Cristian Farcaş, din Constanţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 17 turişti intoxicaţi, unul mort, şi nici un vinovat după şapte luni de anchetă.
 Vizualizări articol: 1868 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
17 turişti intoxicaţi, unul mort, şi nici un vinovat după şapte luni de anchetă4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei