Podul tehnologic de peste râul Suceava, rupt de ape la inundaţiile din iulie, va fi refăcut astăzi, prin montarea unei balustrade metalice care va uni capetele de pod rămase în picioare. Montarea estacadei metalice, care va susţine şi conducta de apă caldă care alimentează peste 60% din municipiul Suceava, va fi făcută cu ajutorul unei macarale uriaşe, capabilă să ridice nu mai puţin de 500 de tone. Corpul principal al macaralei a ajuns ieri la Suceava, încă două trailere, încărcate cu contragreutăţile necesare, fiind aşteptate să ajungă aseară.
Macaraua a fost închiriată de firma SUCT, care realizează lucrarea de refacere a podului tehnologic, contra unui tarif de peste 15.000 de euro pe zi.
Pe de altă parte, achiziţionarea unei astfel de macarale ar fi costat aproape patru milioane de euro, dar şi costurile de aducere a ei la Suceava sunt destul de mari, consumul de carburant fiind de aproape 200 de litri la suta de kilometri, iar, din cauza gabaritului depăşit, fiind necesare atât măsuri speciale, cât şi taxe de drum foarte mari.
Operaţiunea de montare a estacadei metalice, care va înlocui structura de beton ruptă sub presiunea apelor, fără a mai fi nevoie de montarea de noi piloni de susţinere în albia râului Suceava, este considerată de primarul Ion Lungu o premieră cel puţin la noi în ţară, fiind o soluţie gândită pentru a rezolva cât mai rapid problema asigurării apei calde în oraş.
Lucrările de refacere a podului tehnologic care susţinea conducta de apă caldă care alimentează întreg oraşul Suceava, cu excepţia cartierului Burdujeni, precum şi conducta de apă rece, recent montată prin programul ISPA, ar fi durat mai mult de jumătate de an dacă trebuiau să fie făcute tot din beton, cu piloni de susţinere în apele râului Suceava, care ar fi trebuit să fie deviat temporar pe un alt curs.
Pentru a se asigura că pilonii de beton din apele râului Suceava vor rezista greutăţii estacadei metalice care va uni cele două capete de pod rupte, ieri au fost făcute mai multe scufundări cu un scafandru autorizat, care a verificat starea structurilor de beton din apă, de la suprafaţă şi până la o adâncime de patru metri, unde se afundă în sol.
( 3 sep 2010, 11:22:25