Cea mai mare amendă dată anul acesta în judeţul Suceava de Garda de Mediu, în valoare de 1,5 miliarde de lei vechi, este cea aplicată recent societăţii Test Prima, care gestionează fosta groapă de gunoi a Sucevei.
Sancţiunea a fost aplicată de comisarii de mediu în urma unor controale şi verificări, inclusiv pânde, făcute la fostul depozit de deşeuri menajere de pe Mirăuţi, care, în acte, este închis de aproape doi ani.
La finele lunii trecute, Monitorul de Suceava a prezentat imagini din care reiese clar faptul că fosta groapă de gunoi este în continuare folosită pentru depozitarea de deşeuri menajere, deşi acest lucru a fost interzis de Uniunea Europeană.
Şeful Comisariatului Regional de Mediu Suceava, Diana-Mihaela Găşpărel, a precizat că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în privinţa depozitelor ilegale de gunoi menajer de la groapa de gunoi de pe Mirăuţi, fiind pândită intrarea camioanelor cu gunoi menajer şi apoi fiind făcute şi verificări în teren, acolo unde acestea au fost revărsate.
“Garda Naţională de Mediu a efectuat acţiuni de control inopinat pentru verificarea respectării obligaţiei de sistare a depozitărilor de deşeuri menajere în depozitul neconform clasa „b” de la Mirăuţi atât în anul 2009, cât şi în anul 2010. Urmare a acţiunilor de control, au fost constatate neconformităţi în sensul identificării unor mijloace auto care transportau şi depozitau deşeuri inerte în amestec cu deşeuri menajere pe amplasamentul fostului depozit neconform, motiv pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 150.000 RON şi s-a dispus respectarea prevederilor legale privind sistarea depozitărilor de deşeuri menajere”, a declarat Diana-Mihaela Găşpărel.
Teoretic, fosta groapă de gunoi a Sucevei ar trebui să fie în plin proces de ecologizare şi foarte aproape de a deveni o oază de verdeaţă.
Numai că acolo unde ar trebui să fie o pătură de pământ groasă de aproximativ doi metri, care să acopere deşeurile depuse până la finele anului 2008, materiale geotextile de protecţie şi de impermeabilizare sintetică, straturi de balast şi nisip (minim 30 cm) şi un strat de sol vegetal, de minim 15 cm, care ar trebui să asigure condiţiile necesare acoperirii gunoiului cu o pătură de verdeaţă, s-au ridicat noi munţi de deşeuri menajere amestecate cu cele din construcţii, acestea din urmă fiind singurele a căror depozitare mai este permisă.
( 3 sep 2010, 15:08:00
Ieri ma aflam intamplator pe malul Sucevei,la fosta punte si am vazut masina care intra cu gunoi menajer ,in jur de ora 17.30,asa ca ....