Un băiat de 15 ani, Marcel C., dat în plasament la o familie din comuna Voitinel, a fost adus de urgenţă, miercuri seara, la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, după o tentativă de sinucidere cu somnifere. Deoarece este la a doua încercare de a-şi pune capăt zilelor, în ultimii trei ani, adolescentul se bucură de o atenţie deosebită din partea medicilor. Puştiul, abandonat de mamă din 1997, a fost crescut de o familie de bătrâni. Femeia are 72 de ani, iar bărbatul 79 de ani.
În ultimii ani, tensiunile dintre familia ocrotitoare şi adolescent s-au accentuat, băiatul se plânge că este ţinut numai în casă, că este pus la muncă şi nu este lăsat nicăieri cu cei de vârsta lui, iar bătrânii se plâng că este leneş, că nu merge la şcoală şi nu învaţă. Medicul neuropsihiatru care se ocupă de el în spital, dr. Elena Merticaru, ne-a confirmat starea tensionată din familie, dar spune că puştiului, care a încercat prima dată să se sinucidă la 12 ani, îi place să citească, citeşte foarte mult, deşi, într-adevăr, nu-i place la şcoală.
„Sperăm ca împreună cu Protecţia copilului să rezolvăm situaţia lui, statutul lui social”, ne-a spus dr. Merticaru.
Pentru Protecţia Copilului, Marcel C. nu duce lipsă de nimic
La Direcţia pentru Protecţia Copilului, psihologul Georgiana Berariu ne-a spus că, din evaluările făcute până acum de instituţie, „copilul nu a dus lipsă de nimic la familia la care a fost dat în plasament”.
Din datele de la Protecţia Copilului reiese că băiatul a fost lăsat, de la 2 ani, la familia din Voitinel, chiar de mama lui, care a spus că pleacă pentru două, trei zile la Timişoara să-şi rezolve câteva probleme şi n-a mai venit. Abandonat fără a avea măcar un certificat de naştere, Marcel M. a fost dat în plasament familiei respective pentru a putea fi înscris la un medic şi a primi tratament.
„Copilul avea întârziere în dezvoltare şi, pentru a i se putea da tratament, a trebuit să fie dat în plasament. După prima tentativă de sinucidere ştiu că era în monitorizare la un medic. Săptămâna trecută, pe 23 august, trebuia să vină la Direcţie să stea de vorbă cu noi, dar n-a mai venit, pentru că a trebuit să strângă fânul, era vreme bună de fân”, ne-a spus psihologul de la Protecţia Copilului.
Vrea să-şi vadă mama, care l-a abandonat în Voitinel la 2 ani
Georgiana Berariu a mai afirmat că ştie că Marcel îşi doreşte foarte mult să-şi vadă mama, despre care a primit toate informaţiile pe care le are şi Direcţia pentru Protecţia Copilului.
„Ştim – şi i-am spus şi lui- că ultimul domiciliu cunoscut al mamei este în Gătaia, judeţul Timiş. Noi am făcut toate eforturile ca el să-şi vadă mama biologică, am trimis o adresă Direcţiei de Protecţia Copilului din Timiş, prin care am solicitat relaţii despre ea, dar cazurile din alte judeţe nu au neapărat prioritate”, a afirmat Georgiana Berariu.
Tot în Gătaia- Timiş se pare că ar avea domiciliul şi tatăl lui Marcel, de care mama a divorţat când copilul era mic şi care ulterior şi-a dat acceptul pentru plasament.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca Marcel să fie dat în plasament unei familii mai tinere, psihologul a spus că deocamdată „bunica” se ocupă în continuare de băiat, vine la el la spital şi îi aduce tot ce-i trebuie. „Cred că ei sunt depăşiţi de situaţie, nu se aşteptau la un asemenea comportament din partea lui”, a mai spus Berariu.
Cel puţin la fel de depăşită de situaţie pare a fi Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava, care nu a înţeles că un cuplu de peste 70 de ani, oricâtă bunăvoinţă ar avea, nu poate reprezenta imaginea unei familii pentru un adolescent de 15 ani şi că o tentativă de sinucidere din partea unui copil de 12 ani trebuia să fie, acum trei ani, un serios semnal de alarmă. Şi prima dată şi a doua oară puştiul a încercat să-şi ia zilele înghiţind pastilele de somn ale „bunicii”. Cât interes prezintă problemele copiilor pentru cei angajaţi să-i protejeze arată concluzia de ieri a psihologului: „Orice copil abandonat de mamă are de suferit. Din cât am evaluat noi cazul, acest copil nu a dus lipsă de nimic”.
( 2 sep 2010, 14:28:55