Un top naţional al liceelor, publicat pe site-ul www.admitereliceu.ro poziţionează unităţi de învăţământ liceal din judeţ, unele dintre acestea chiar din mediul rural, înaintea unor licee din municipiul reşedinţă din judeţ.
Realizat pe baza mediilor de admitere, de la bacalaureat şi a rezultatelor de la olimpiadele din fiecare liceu din judeţul Suceava, proporţiile fiind, media de admitere la liceu, 50%, media de la examenul de bacalaureat, 30%, şi rezultatele la olimpiadele şcolare, 20%, topul la nivelul judeţului Suceava poziţionează Colegiul Naţional „Petru Rareş” pe primul loc în clasament, unde cea mai mică medie de admitere la liceu din acest an a fost 9,20, promovabilitatea la bacalaureat a fost de 100%, iar în ceea ce priveşte rezultatele la olimpiade, s-au luat 12 premii.
Colegiul sucevean amintit îşi menţine locul în clasament de doi ani de zile, şi în 2009 fiind în fruntea liceelor din judeţ. Locul doi este ocupat de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, şi acest liceu menţinându-şi aceeaşi poziţie în clasament ca şi în anul 2009. Al treilea liceu din judeţ, după criteriul de departajare precizat anterior, este Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, care a urcat în top, având în vedere că în anul 2009 era pe locul şase la nivel judeţean. Locurile patru şi cinci în top sunt ocupate de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, aceste licee ocupând poziţii similare şi cu un an în urmă.
Clasamentul a cuprins toate cele 37 de unităţi de învăţământ liceal din judeţul Suceava
Pornind de la cele trei criterii de elaborare a topului, clasamentul publicat pe site-ul www.admitereliceu.ro poziţionează unităţi de învăţământ liceal din mediul rural înaintea unor licee din oraşe. De exemplu, Grupul Şcolar „Nicanor Moroşanu” din Pârteştii de Jos se află în top înaintea Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” şi a Colegiului de Informatică „Spiru Haret” din Suceava.
Clasamentul a cuprins toate cele 37 de unităţi de învăţământ liceal din judeţul Suceava, iar pe ultimul loc, ţinând cont de media la admitere, media la bacalaureat şi rezultatele la olimpiade, se află Grupul Şcolar din Marginea, liceu care anul trecuta era cu o poziţie mai sus în top, adică pe locul 36. Trebuie menţionat faptul că acest ultim liceu din top are doar două specializări, unde ultima medie cu care s-a intrat a fost 4,90, respectiv 5,70.
Anul acesta, promovabilitatea la bac a fost mai scăzută în judeţul Suceava decât în anii anteriori şi, mai mult, şi mediile cu care s-a luat examenul au fost mai mici.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava apreciază că eliminarea probelor orale de la examenul de bacalaureat, precum şi a celei la educaţie fizică au avut un rol în rezultatul final.
Inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu a spus că „mediile au scăzut fiindcă au fost scoase din examen probele orale, unde se luau note foarte mari, la fel şi proba de educaţie fizică”. Totodată, Monacu este de părere că „faptul că Ministerul Educaţiei a decis să nu mai publice pe internet variantele de subiect pentru examen sunt un alt motiv care a dus la scăderea notelor, elevii având acum subiecte la prima vedere”.
La nivelul judeţului Suceava nu există unitate de învăţământ liceal în care toţi candidaţii de la bacalaureat să fie respinşi, însă există licee, precum Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” şi Liceul Particular nr. 1, cu o promovabilitate sub 50% în rândul candidaţilor.
( 3 sep 2010, 09:51:22
Elevi care in timpul anului cu chiu cu vai isi scot mediile,termina bacu' cu medii de 9-9,...! Situatia aceasta evident,este cunoscuta de toata lumea inclusiv de Inspectorat, da' ce rost are sa scormonesti un rahat productiv.Pacat de copii care muncesc pe rupte in toti anii de liceu, iar la sfarsit se trezesc egali,daca nu chiar depasiti de niste semi analfabeti, a caror singura "virtute" este ca sunt beizadelele unor parinti "orientati"! Pacat!