Anul şcolar nou va începe cu 23 de clase de liceu mai puţin decât au fost aprobate, potrivit planului de şcolarizare elaborat de şcoli. Numărul insuficient de elevi necesar pentru înfiinţarea unei clase este principalul motiv din cauza căruia cele 23 de clase de a IX-a nu au putut fi formate începând cu anul şcolar viitor.
La nivelul judeţului Suceava, au fost propuse, prin planul de şcolarizare, înfiinţarea a 277 de clase de liceu de a noua, începând cu anul şcolar 2010-2011. Dintre acestea, s-au înfiinţat 254 de clase.
Printre cauzele nerealizării planului de învăţământ la liceu, potrivit unui raport al IŞJ Suceava, sunt posibilităţile financiare reduse pentru elevii din mediul rural de a frecventa liceul în alte localităţi (costuri de navetă sau de cazare şi masă), în condiţiile desfiinţării şcolilor de arte şi meserii, care erau situate în localitatea lor de domiciliu. Lipsa motivaţiei frecventării şi absolvirii studiilor liceale, în condiţiile dificultăţilor obţinerii unui loc de muncă, precum şi alte situaţii sociale (familii cu mulţi copii, venituri reduse şi chiar inexistenţa acestora, părinţi plecaţi în străinătate), sunt alte motive posibile care au dus la desfiinţarea celor 23 de clase liceale, la care se mai adaugă abandonul şcolar sau continuarea studiilor în străinătate, ca urmare a deplasării elevilor împreună cu părinţii.
Cu puţin timp în urmă, conducerea Inspectoratului Şcolar Suceava a solicitat tuturor unităţilor de învăţământ gimnazial din judeţ să realizeze o evidenţă a elevilor care au absolvit în acest an clasa a opta şi care nu se mai regăsesc înscrişi la liceu pentru anul şcolar viitor.
Potrivit şefului IŞJ Suceava, Petru Carcalete, „aproximativ 1000 dintre elevii absolvenţi de gimnaziu nu se mai regăsesc în evidenţele noastre că îşi continuă studiile la liceu. Vrem să ştim unde se află aceşti copii şi dacă au abandonat şcoala”.