Cazul calului subnutrit, bătut şi abandonat în stradă, la intrarea în satul Mitocu Dragomrinei, prezentat pe larg în cotidianul nostru de ieri, este, din păcate, doar încă unul dintre numeroasele acte de barbarism pe care unii stăpâni, adevăraţi călăi, le comit asupra cabalinelor când acestea nu mai pot face faţă caznelor la care sunt supuse.
Un ultim exemplu este chiar cel de vinerea trecută, când un cal înhămat la o căruţă, subnutrit şi plin de răni, a căzut în stradă.
Pe 27 august a.c., după-amiază, Ştefan Marchitan, membru al Asociaţiei „Pro Anima”, a apelat numărul de urgenţe 112 şi a sesizat autorităţile despre faptul că în Piaţa angro din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, un cal înhămat la căruţă, bătut şi sleit de puteri, a căzut în drum.
Rând pe rând, la faţa locului au ajuns reprezentanţi ai Poliţiei, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi ai Primăriei. Proprietarul animalului, Gheorghe Cherar, în vârstă de 37 de ani, cu domiciliul în Cajvana, dar care locuieşte la concubină, în Şcheia, a dat din umeri atunci când a fost luat la întrebări de autorităţile venite la faţa locului, părând că nu ştie ce s-a întâmplat cu animalul căzut la pământ.
Pentru oricine era evident însă că bietul animal fusese chinuit. Piele şi os şi plin de răni sângerânde, calul stârnea mila oricărui om cu mintea normală, numai proprietarului şi concubinei sale nu li se părea că animalul este într-o stare jalnică.
A fotografiat calul pentru a exista probe împotriva proprietarului
Ştefan Marchitan, cel care a sunat la 112, a făcut şi mai multe fotografii cu bietul animal, care spun totul despre starea în care se afla.
„Cei de la Poliţie şi medicul veterinar venit la faţa locului nu aveau nici măcar un aparat foto. Am făcut personal câteva fotografii care redau clar starea în care se afla calul, pentru a putea depune o plângere penală împotriva proprietarului”, ne-a spus bărbatul, cel care nu s-a sfiit, nici în alte cazuri de maltratare a cailor, să fie martor împotriva proprietarilor.
Nici Pro Anima nu face mare lucru pentru caii maltrataţi
„E la ordinea zilei să fim sesizaţi despre cai bătuţi groaznic de stăpâni, în general persoane de etnie romă. Unii cai ajung într-un hal fără de hal şi din păcate asociaţia nu are fondurile necesare pentru a le face acestora un adăpost. Am avut în trecut doi cai confiscaţi de la proprietari şi care au fost ţinuţi în adăpostul pentru câini din lunca Sucevei, dar bieţii nu au rezistat, erau într-o stare jalnică”, ne-a declarat Doiniţa Cocriş, preşedinta asociaţiei Pro Anima.
Aceasta justifică slaba implicare a asociaţiei (excepţie fac doar câţiva membri care se dedică personal trup şi suflet salvării animalelor) în cazurile de cruzime faţă de animale prin lipsa acută de fonduri şi sprijin din partea autorităţilor, şi crede că Poliţia şi Direcţia Sanitar Veterinară ar trebuie să fie mult mai ferme în cazurile de acest gen.
„Şi la Vereşti, la târg, ni se sesizează cazuri în care caii aduşi pentru vânzare sunt bătuţi şi puşi să tragă bolovani şi greutăţi mari. Acolo există pază, sunt mulţi agenţi economici, dar nimeni nu se sesizează”, a mai spus aceasta.
În mai multe cazuri, a subliniat preşedinta Pro Anima, asociaţia de protecţie a animalelor a depus plângeri penale împotriva celor care şi-au maltratat caii, însă, din păcate, finalitatea acestora este o necunoscută.
Caii, luaţi acasă de călăi, de sub nasul autorităţilor
Cel mai trist este că, atât în cazul din Piaţa angro Burdujeni, cât şi în cel de la Mitocu Dragomirnei, petrecut luni seară, caii s-au reîntors în bătătura stăpânilor care îşi bat joc de ei. Autorităţile spun că abia dacă proprietarul recidivează, îi poate fi confiscat animalul. Atunci însă, pentru bieţii cai căzuţi în drum, va fi foarte probabil prea târziu.
Gheorghe Cherar, proprietarul calului căzut în drum la Burdujeni, a luat animalul acasă cu promisiunea că îl va îngriji, prin intermediul medicului veterinar din sat. Până ieri, nu se făcuse încă nimic în acest sens.
„Este important ca oamenii care văd un cal bătut, prăbuşit în stradă, ori care este pus să tragă greutăţi imense şi nu face faţă, să sune la 112 şi să sesizeze autorităţile. Nu este admis ca toţi să trecem indiferenţi pe lângă aceste acte de cruzime barbare, de neînţeles”, a mai spus Ştefan Marchitan, de la Pro Anima.
( 2 sep 2010, 11:38:23
Cruzimea fata de animale se pedepseste oriunde in aceasta lume, numai in Romania NU. Cetatenii de etnie rroma trebuiesc educati sa respecte animalele prin pedepse aspre cu inchisoarea si nu cu amenzi si avertismente date de grasanii spagari si incompetenti ai Politiei Romane.