Un bărbat care locuieşte pe Aleea Jupiter din municipiul Suceava, la doi paşi de Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a chemat, ieri, de urgenţă o ambulanţă C cu medic (cele mai performante, destinate cazurilor grave), acuzând durere toracică, transpiraţie şi alte simptome care apar în infarctul miocardic. La sosirea maşinii de salvare, soţia bărbatului i-a spus medicului că soţul său a fost până acum în concediu, dar vacanţa i s-a terminat şi nu s-a odihnit suficient, că de două nopţi nu a dormit bine şi ar mai vrea să stea câteva zile să stea acasă, să se refacă.
Pentru orice eventualitate, pacientul a fost luat cu ambulanţa şi adus la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, unde a fost investigat pentru afecţiunile cardiace pe care le-a acuzat. Electrocardiograma nu a indicat nici măcar o cardiopatie şi nici alte afecţiuni asociate nu i s-au descoperit. Discutând cu medicii din Urgenţă, aceştia au constatat că pacientul ştie atât de bine simptomele infarctului din campania TV de prevenire derulată de Ministerul Sănătăţii, cu Florin Zamfirescu în rolul bolnavului cardiac, şi le-a recitat cu talent operatoarei de la 112.
„El este convins că nu e bine, dar este vorba de astenie şi probabil de o gastrită veche, despre care ne-a povestit. Va pleca de la noi cu o reţetă. Dar nu-i moral să chemi doctorul de pe o ambulanţă C, care merge numai la urgenţe majore, ca să te aducă cu sacoşica la spital, când stai la 100 de metri distanţă. Nu poate fi învinovăţit sută la sută pentru gestul lui, dar corelat cu ceea ce i-a spus soţia medicului de pe ambulanţă, se vede că a fost ceva premeditat”, a spus medicul urgentist Tiberius Brădăţan.
„Cetăţeanul de pe zebră” a tras pe sfoară 112
Bărbatul care a tras pe sfoară sistemul 112 este un sucevean obişnuit, „cetăţeanul care traversează pe zebră”, plătitor de asigurări de sănătate, dar din păcate atitudinea lui trădează o mentalitate care face ca în Suceava ambulanţa să fie tratată ca un fel de staţie de taximetrie, la care apelează şi cei care se pot deplasa la medic pe propriile lor picioare sau cu mijloace proprii. Autoevaluarea ca urgenţă ar trebui să includă şi ideea că, în timp ce este purtată pe drumuri la cazuri care pot fi rezolvate şi de echipaje A şi B sau chiar de medici de familie o maşină care, prin echipare şi dotare poate să salveze vieţi (aşa cum s-a întâmplat în urmă cu o săptămână, când în mai puţin de o oră au fost resuscitate două infarcturi), în altă parte un caz grav se pierde pentru că ambulanţa C nu a ajuns la timp.
( 2 sep 2010, 12:40:49