Unităţile de învăţământ din judeţul Suceava se confruntă cu aceeaşi veche problemă care apare la fiecare început de an şcolar, şi anume, lipsa autorizaţiilor sanitare de funcţionare.
Cu mai puţin de două săptămâni înainte de începutul noului an şcolar, doar 180 de şcoli din cele 866 de unităţi de învăţământ din judeţ posedă autorizaţie de funcţionare. Potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul Şcolar Suceava, privind stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru începerea anului şcolar 2010-2011, din 866 de unităţi şcolare, 180 au autorizaţie de funcţionare, 206 sunt în curs de autorizare, iar 480 sunt neautorizare.
Această situaţie se explică prin faptul că unităţile în cauză nu îndeplinesc condiţiile normelor sanitare pentru autorizare. Mai exact, majoritatea şcolilor neautorizate nu pot intra în legalitate deoarece nu au apă curentă.
Directorul executiv interimar al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, doctorul Ludovic Abiţei, a declarat că „fără apă curentă nici o şcoală nu primeşte autorizaţie de funcţionare. Trebuie să aibă măcar o fântână cu o electro-pompă, care nu este chiar o investiţie majoră. Pot să accept grupuri sanitare în curtea şcolii, dar nu pot să accept situaţia ca elevii, după ce au utilizat toaleta, să nu poată să se spele pe mâini”. Potrivit doctorului Abiţiei, „spălatul pe mâini, într-o colectivitate aşa de mare de copii, este cea mai sigură cale de a evita transmiterea unor boli digestive”.
Deşi au avut autorizaţie sanitară de funcţionare, conducerile unor unităţi de învăţământ din judeţ nu au mai solicitat şi la începutul acestui nou an şcolar acordarea autorizaţiei. Inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat că le-a atras atenţia directorilor de şcoli în legătură cu această situaţie. „Le-am atras atenţia directorilor că autorizaţia de la DSP este anuală şi trebuie reînnoită”.
Potrivit raportului elaborat de IŞJ Suceava, „în toate unităţile şcolare din judeţ, pe parcursul vacanţei au fost luate măsuri de igienizare a spaţiilor, în vederea asigurării condiţiilor corespunzătoare începerii anului şcolar. De asemenea, prin autorităţile locale au fost demarate achiziţii de combustibil în funcţie de tipul utilizat”.