Sucevenii ale căror locuinţe au fost distruse de inundaţiile din lunile iunie-iulie din acest an vor avea case tipizate, în fronturi compacte. În toate localităţile, o bună parte dintre materialele alocate de stat pentru reconstrucţie au ajuns şi oamenii s-au apucat de lucru.
Potrivit informaţiilor pe care le avem, trei familii din Pătrăuţi care au avut case în albia pârâului au refuzat să li se construiască noile locuinţe în zona în care administraţia locală a alocat teren sau unde deţin ele alte parcele, insistând că vor să aibă noile case în aceeaşi locaţie. Deoarece este vorba despre o zonă cu risc de inundaţii, Prefectura Suceava şi Primăria Pătrăuţi refuză acordarea autorizaţiilor de construire şi materialele se vor întoarce la stat. De asemenea, câteva familii au anunţat autorităţile locale că pleacă în străinătate şi au solicitat să fie anunţate când sunt gata casele pentru a se întoarce să-şi primească cheile.
Casele construite de stat sunt din BCA cu termosistem de 5 cm grosime, au o suprafaţă utilă totală de 47,02 metri pătraţi, sunt compuse dintr-o cameră de zi de 41,32 mp, un dormitor de 12,4 mp, bucătărie de 9,58 mp, baie şi hol. Locuinţele sunt amplasate pe parcele de minimum 200 mp. Pardoselile din hol, baie şi bucătărie sunt din gresie antiderapantă, iar în dormitor şi camera de zi va fi parchet laminat. Ferestrele sunt din PVC cu geam termopan, uşa de la intrare din lemn, la fel ca şi cele interioare. Acoperişul va fi din tablă ondulată. Încălzirea este prevăzută cu sobe din teracotă, pe lemne. Evacuarea apelor uzate menajere se face în canalizarea stradală, acolo unde există, sau în fosă vidanjabilă betonată.
Fiecare parcelă de teren trebuie să aibă asigurat acces dintr-un drum principal sau drum de servitute cu lăţimea de 4 m. Costul unei astfel de case, cu tot cu TVA, este de 28.706 euro.
În judeţul Suceava, în urma inundaţiilor din iunie-iulie trebuie reconstruite 150 de case.
(28 aug 2010, 22:10:08