Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 28 aug 2010 - Anul XV, nr. 202 (4493)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Început de an şcolar printre moloz şi schele, în zeci de unităţi de învăţământ din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În mai puţin de trei săptămâni, noul an şcolar debutează în judeţul Suceava în zeci de şcoli neterminate, printre schele, saci de ciment şi moloz. Clopoţelul, care va suna pe 13 septembrie, va primi mii de elevi în şcoli a căror reabilitare, începută de ani buni de zile, a rămas în „stand-by”, iar conducerea unităţilor de învăţământ a avut bani drămuiţi, care au ajuns doar pentru a da un var.

Mai mult, în unele unităţi de învăţământ, lucrările de reabilitare au stagnat, iar ceea ce s-a făcut până acum şi nu s-a mai terminat începe să se deterioreze, iar directorii spun că banii au fost practic aruncaţi pe apa sâmbetei.

 

Lucrări de reabilitare abandonate, care se deteriorează cu trecerea timpului

Lucrări de izolaţie termică neterminate, care s-a desprins de pe faţada şcolilor, grupuri sanitare aflate în construcţie de ani de zile, acoperişuri la care s-a început repararea sau înlocuirea tablei şi apoi au fost abandonate din lipsă de fonduri, sunt doar câteva aspecte cu care se vor confrunta elevii din zeci de unităţi de învăţământ chiar din prima zi de şcoală.

Încă din anul 2007, elevii din localitatea Rotunda, oraşul Liteni, ştiau că vor avea o şcoală modernă, cu apă curentă, cu grupuri sanitare renovate, aflate în clădirea unităţii de învăţământ. Lucrările au debutat cu avânt, însă nu a durat mult şi au fost sistate, fiindcă nu au mai venit bani pentru finalizarea lor. Acum, trei ani mai târziu, elevii din Rotunda, Liteni ştiu că vor avea o şcoală modernă când vor fi bani. Deocamdată, toate lucrările au fost sistate, iar primarul oraşului Liteni, Tomiţă Onisii, a spus că „s-a executat aproximativ 60% din lucrare. Interioarele sunt funcţionale, elevii pot intra în sălile de clasă, însă grupurile sanitare au rămas neterminate, la fel şi părţi din acoperiş, iar la faţada exterioară a şcolii s-a început izolaţia termică, nu s-a mai terminat şi acum începe să cadă şi ce s-a pus”.

Directorul şcolii din Rotunda, Liviu Petrică Grigore, a declarat că „reabilitarea a început din 2007, iar investiţia e la jumătate. Ar mai trebui aproximativ cinci miliarde de lei vechi pentru a termina lucrările de reabilitare”.

 

În oraş, toaletă în curtea şcolii

Potrivit directorului şcolii din Rotunda, „vara aceasta am avut bani suficienţi cât să dăm un var şi să vopsim prin şcoală. Am mai reparat sobele şi mobilierul acolo unde a fost cazul, şi cam atât”. Fondurile pentru igienizarea unităţii de învăţământ au fost mult mai mici decât în anii trecuţi, iar multe dintre lucrările de igienizare s-au făcut cu personalul şcolii.

„Cele două femei de  serviciu au făcut practic voluntariat, fiindcă orele suplimentare în care au muncit nu avem voie să le plătim”, a spus Liviu Petrică Grigore. Potrivit directorului, şi scaunele pentru elevi erau insuficiente. „Şcoala are o parcelă de teren pe care am închiriat-o şi cu banii luaţi din chirie am mai cumpărat scaune, fiindcă începe şcoala şi nu aveam suficiente scaune pentru copii”.

Deşi în şcoală s-a început amenajarea unui grup sanitar modern, cu apă curentă, aşa cum am mai menţionat, lucrările au fost abandonate. Aşadar, şi în anul nou şcolar care va începe în scurt timp, elevii din localitatea Rotunda, oraşul Liteni vor folosi tot toaletele din curtea şcolii, care nu sunt de fapt decât nişte găuri în pământ separate de nişte pereţi despărţitori drept paravan.

Şi la Şcoala din Siliştea, oraşul Liteni, lucrările de reabilitare a unităţii de învăţământ au început de ani de zile şi nu au fost încă finalizate. Primarul Tomiţă Onisii a spus că „investiţia a fost stagnată din lipsă de fonduri, iar până acum s-a efectuat aproximativ 40% din lucrare”. La Siliştea, lipit de corpul vechi al şcolii, s-a început construcţia unui corp nou. Corpul a fost ridicat, însă a rămas în fază de schelet, fiindcă nu au mai fost bani pentru tencuială, tâmplărie şi amenajări interioare.

 

Datorii de zeci de milioane de lei către constructori

Primarul Onisii a spus că „în trei şcoli din oraş s-au început lucrări de reabilitare şi modernizare, însă nici una dintre acestea nu a fost finalizată până acum”. În cele mai multe situaţii, interioarele sunt igienizate, iar elevii pot intra la ore din septembrie, însă lucrările exterioare au rămas abandonate.

„Facem eforturi să oferim condiţii elevilor. La Liteni, la liceu, lucrările sunt finalizate cam în proporţie de 90%, la Rotunda, 60% din lucrare s-a efectuat, iar la Siliştea, s-a executat doar 40% din lucrare”, a mai spus primarul Tomiţă Onisii.

În ceea ce priveşte bugetul acordat acestor şcoli de către primărie, primarul Onisii a spus că „s-au dat bani mai puţini decât în anii trecuţi. Încercăm să-i chivernisim şi să ajungă atâţia câţi sunt”.

La nivelul întregului judeţ, foarte multe firme care au executat lucrări de reabilitare nu şi-au mai primit banii. La începutul acestui an calendaristic, în Suceava erau peste 100 de şcoli construite şi reabilitate pe datorie. Statul avea în prima lună a acestui an datorii de peste 36 de milioane de lei către constructorii care au efectuat lucrări în unităţile de învăţământ din judeţ.

Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat la acea dată că „Guvernul nu a alocat decât jumătate din banii pe care ar fi trebuit să-i primim pentru lucrări”. Potrivit lui Carcalete, din Hotărârile Guvernamentale de anul trecut, la Suceava au ajuns doar 55% din fondurile alocate.

În judeţ erau la acea dată datorii de 13,64 milioane de lei pentru lucrări executate şi nedecontate în cazul a 46 de unităţi şcolare la care se derulează programe guvernamentale prin Inspectoratul Şcolar Suceava şi datorii de 22,8 milioane de lei pentru 69 de unităţi de învăţământ la care se derulează programe guvernamentale prin autorităţile locale.

 

Bani pentru a acoperi o parte din datorii

O lună mai târziu, Guvernul a repartizat o parte din banii necesari acoperirii datoriilor la lucrările executate în 2009 şi nedecontate la 54 de şcoli, şi anume 6610 mii lei.

Potrivit datelor de la IŞJ Suceava, în judeţ se execută lucrări de construcţie sau reabilitare a unui număr de 178 de şcoli, iar în cazul a 115 unităţi de învăţământ, constructorii nu şi-au primit banii pentru lucrările efectuate.

Inspectorul general Petru Carcalete a spus că „situaţia a fost transmisă la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi ni s-a comunicat să trimitem o situaţie doar cu datoriile înregistrate pentru lucrările din şcoli, în limita hotărârilor pe care le-a emis Guvernul anul trecut”. Constructorii şi-au făcut lucrările potrivit contractelor încheiate, şi nu în funcţie de tranşele de bani  de la Guvern. „Potrivit contractelor, riscăm, atât IŞJ, în unele situaţii, cât şi primăriile, în alte cazuri, să fim daţi în judecată de către constructori”, a mai spus Petru Carcalete.

 

Doar 20% din şcoli erau autorizate sanitar anul trecut

Ca la fiecare început de an şcolar, unităţile de învăţământ din judeţul Suceava se confruntă cu lipsa autorizaţiilor igienico-sanitare de funcţionare.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au anunţat că vor demara controale în şcoli, la începutul lunii septembrie.

În anul şcolar trecut, din cele peste 900 unităţi de învăţământ din judeţ, doar 20% erau autorizate sanitar, majoritatea celor neautorizate fiind în mediul rural. Motivele principale pentru care nu îndeplinesc condiţiile de autorizare sunt lipsa apei curente şi grupurile sanitare necorespunzătoare.

 

Peste 100 de mii de elevi sunt aşteptaţi în bănci în noul an şcolar

Anul acesta, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava nu au finalizat centralizarea unităţilor de învăţământ autorizate sanitar. „Nu am primit încă situaţia din toate şcolile. Le-am atras atenţia directorilor de şcoli să solicite autorizaţia de funcţionare de la DSP. Autorizaţia se obţine anual, de aceea i-am atenţionat în această privinţă”, a declarat inspectorul şcolar general Petru Carcalete.

În judeţul Suceava, reţeaua şcolară este formată din 920 de unităţi de învăţământ, din care 228 cu personalitate juridică.

De pe 13 septembrie sunt aşteptaţi la şcoală peste 100 de mii de elevi şi aproximativ 25 de mii de preşcolari. În învăţământul simultan vor studia aproximativ 4.000 de elevi din judeţul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Început de an şcolar printre moloz şi schele, în zeci de unităţi de învăţământ din judeţ.
 Vizualizări articol: 878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Început de an şcolar printre moloz şi schele, în zeci de unităţi de învăţământ din judeţ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei