Copilul în vârstă de 15 ani înecat marţi în râul Suceava, lângă podul de la Iţcani, a fost recuperat ieri de pompieri şi de scafandri după o operaţiune extrem de complexă, care a însemnat şapte ore de muncă şi a presupus, la un moment dat, închiderea barajului de la Mioveni şi devierea cursului apei.
Căzut de pe platforma betonată din aval de pod, chiar din locul în care se află un vechi utilaj dezafectat, copilul, Floris Cristian Nedea, a fost căutat timp de trei zile fără succes, inclusiv cu scafandri, pe o rază foarte mare, însă ieri, în jurul orei 10.00, trupul a fost găsit de un scafandru chiar în locul în care căzuse, agăţat de fiarele de sub utilajul dezafectat. Se afla într-o zonă în care apa este extrem de învolburată, curenţii fiind puternici, astfel că în ciuda nenumăratelor încercări cadavrul nu a putut fi scos la suprafaţă de scafandri. S-a încercat apoi agăţarea sa cu funii, tot fără succes însă.
După prânz, epuizând celelalte variante posibile, specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au trecut la o operaţiune extrem de complexă, considerată singura cu sorţi de izbândă. Barajul de la Mioveni a fost mai întâi golit, pentru ca apoi să poată prelua o mare cantitate de apă. Aşa se face că în aval, unde se află şi podul de la Iţcani, nivelul apei a scăzut. Odată reuşit acest lucru, cu ajutorul unor saci de nisip, s-a realizat un baraj ce a permis devierea cursului râului. În acest fel, în zona în care se afla cadavrul a mai rămas foarte puţină apă, astfel că echipele de intervenţie au reuşit să scoată trupul neînsufleţit la mal, în ţipetele disperate ale membrilor familiei.
Pompieri, scafandri, jandarmi şi voluntari
Operaţiunea a fost încheiată aseară, în jurul orei 17.00, fiind cea mai complexă intervenţie pentru recuperarea unui cadavru desfăşurată de ISU în ultimii ani.
31 de subofiţeri, trei ofiţeri şi cinci scafandri, jandarmi şi voluntari au participat la complexa operaţiune, cea mai mare forţă de muncă fiind necesară atunci când s-a deviat cursul de apă cu sacii de nisip.
Marţi dimineaţă, în jurul orei 11.00, copilul, dintr-o familie de romi care locuieşte în apropierea podului, se juca, alături de încă un copil, pe platforma betonată din apropiere de pod. Cel mai probabil a alunecat pe suprafaţa acoperită cu apă, alunecoasă, şi a căzut în mica cascadă de sub aceasta, agăţându-se de fiarele de sub apă şi nemaiputându-se salva, deşi ştia să înoate.
(28 aug 2010, 20:23:03