Un bărbat în vârstă de 59 de ani, aflat în procese de mai bine de zece ani după ce, susţine el, fiica sa a fost tâlhărită de un vecin, a ales să protesteze faţă de deciziile justiţiei din Suceava într-un mod inedit, achitându-şi cheltuielile judiciare imputate cu monede de unu, cinci şi zece bani. Aşa se face că ieri dimineaţă acesta s-a prezentat la Trezorerie, pentru a achita debitul, de 100 de lei, cu o pungă în care avea 5,5 kilograme de monede.
Vasile Senciuc este din satul Călineşti, comuna Şerbăuţi. Începând cu anul 1999 a adunat sute de ore petrecute pe holurile instanţelor, judecându-se într-un dosar în care fiica sa reclamase că a fost tâlhărită de Mircea Nicşan, un vecin de-al său. La toate instanţele în care s-a judecat procesul, cel acuzat nu a fost găsit vinovat, astfel că Senciuc şi fiica sa au fost puşi să achite inclusiv cheltuielile de judecată. Recent, Senciuc a înaintat o plângere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în aceasta acuzându-i de corupţie pe judecătorii care i-au instrumentat cazul şi cerând strămutarea procesului. Nu a primit răspuns, ci doar o somaţie de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin care era anunţat că figurează în evidenţe cu un debit de 100 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare.
„Am primit somaţie dar nu se precizează motivul, am întrebat la „Finanţe” şi mi s-a spus să mă adresez „Înaltei Curţi” pentru a afla. Cum nu am posibilitatea să mă deplasez la Bucureşti, am hotărât să protestez achitând amenda în monede de valoare cât mai mică”, ne-a declarat bărbatul, care ne-a spus că a strâns banii de la câteva biserici, prin bunăvoinţa preoţilor care îl cunosc din perioada când a lucrat la construirea de acoperişuri la locaşurile de cult.
Casiera a numărat aproape 2.000 de monede, o oră şi jumătate
Deşi înştiinţarea de plată i-a venit în luna aprilie, acesta a reuşit abia zilele trecute să strângă întreaga sumă, aşa cum şi-a dorit, în cât mai multe monede.
Ieri, la ora 9.20, Senciuc, însoţit de un reporter de la „Monitorul”, s-a prezentat la Trezorerie, pentru a-şi plăti debitul. Punga cu bani o pusese într-o plasă, astfel că, amabile, angajatele de la ghişeu l-au tratat ca pe orice client. L-au căutat în baza de date, i-au confirmat că are de plătit suma de 100 de lei şi l-au invitat la ghişeul unde contribuabilii achită sumele datorate. Când a scos însă punga cu bani a stârnit disperarea casierei din faţa sa. Femeia pur şi simplu nu ştia cum să reacţioneze. Nu a ezitat să-i aducă reproşuri bărbatului, urându-i „multă sănătate” pentru că a pus-o în situaţia de a pierde o oră pentru a numără banii.
„Daţi-mi o hârtie că nu vreţi să-mi primiţi banii, doamnă, şi am plecat”, a replicat bărbatul. Supărată foc, femeia a înşfăcat punga de bani şi, plecată într-un alt birou. a trecut la numărat monedele. O oră şi jumătate mai târziu, femeia a isprăvit munca.
A numărat 500 de monede de 10 bani, 914 de câte cinci bani şi 422 de un ban, în total, a calculat aceasta, 99,92 lei, deşi bărbatul susţine că a pus în pungă fix 100 de lei. Chiar şi aşa, nu a fost prins pe picior greşit. Mai avea pregătit mărunţiş, zece lei, tot în monede, aşa că nu a fost nici o problemă să mai dea opt bani.
Un om măcinat de luptele pierdute în instanţă
Ca fapt divers, pe chitanţa care atestă că a plătit 100 de lei este trecut că Vasile Senciuc are domiciliul în comuna Dărmăneşti, asta deşi pe buletinul său şi în înştiinţarea de plată scrie negru pe alb că este din Călineşti-Şerbăuţi.
„Număratul a aproape 2.000 de monede a dat-o total peste cap”, a râs amuzat suceveanul.
După ce a încheiat procedura de achitare a amenzii, bărbatul a tras o concluzie tristă.
„Tot timpul am umblat pe holurile justiţiei, însă nimeni nu mi-a dat dreptate. Am ajuns acum să plătesc şi cheltuieli de judecată, deşi fiica mea minoră a fost tâlhărită şi deposedată şi de bunuri. Din cauza deciziilor justiţiei am ajuns acum bolnav de inimă”, a ţinut să spună bărbatul.